Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie desfăşurată, ieri amiază, la Palatul Victoria, potrivit surselor politice citate de Euronews.

Potrivit aceloraşi surse, discuţiile, care au vizat tot calendarul alegerilor programate pentru acest an, vor continua luni.

În spațiul public au fost lansate două ipoteze privind comasarea alegerilor. O primă variantă se referă la comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, în luna iunie acestui an, în timp ce a doua variantă se referă la comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale în iarna acestui an. Discuțiile au fost demarate după ce atât președintele cât și liderii coaliției de guvernare au transmis că patru rânduri de alegeri într-un an ar fi prea mult pentru electoratul român.


Firmele de casă vor fi cele de acasă. Guvernul vrea ca în cazul tuturor licitațiilor publice să fie aplicat ”criteriul verde”.

Este vorba despre un punctaj suplimentar pentru companiile cu ruta de transport cea mai scurtă, care ar polua mai puțin. Premierul Marcel Ciolacu susține că această măsură este cel mai puternic instrument pentru a susține companiile românești, folosind un principiu european.

De exemplu, pentru consturirea unui drum, la licitație vor primi punctaj suplimentar firmele cu punct de lucru în țara noastră, în detrimentul altora din altă regiune, pentru a reduce cât mai mult emisiile provenite de la mijloacele de transport.


Elevii vor ști de acum cum vor învăța anul viitor. Structura anului școlar 2024-2025 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Elevii și preșcolarii vor începe anul școlar pe 9 septembrie și vor încheia cursurile pe 20 iunie 2025. Potrivit calendarului, programele naționale „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășură între 9 septembrie 2024 și 30 mai anul viitor. Pentru clasele terminale, anul școlar va avea 34 de săptămâni și se va încheia pe 6 iunie 2025. Iar pentru clasa a VIII-a, vor fi 35 de săptămâni de şcoala. Cele cinci module de cursuri vor fi intercalate de cinci vacanţe și alte minivacanţe cu ocazia sărbătorilor legale de peste an.