Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă sunt primele trei alegeri ale românilor la alegerile Prezidențiale, conform celui mai recent sondaj INSCOP, realizat la comanda News.ro.

Toți cei trei candidați de pe podium au crescut în sondaje în ultimele două luni, iar cel mai mare salt l-a avut Diana Șoșoacă, un plus de peste 4 procente față de luna septembrie. În schimb, George Simion de la AUR a scăzut în sondaje.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că merg sau nu merg sigur vot, rezultatele au fost următoarele:

  • Mircea Geoană (independent) – 26,2%
  • Marcel Ciolacu (PSD) – 20,8%
  • Diana Șoșoacă (SOS) – 14,4%
  • George Simion (AUR) – 14%

Pentru Nicolae Ciucă ar opta 12.1% dintre alegători, iar pentru Cătălin Drulă (USR) – 4.2% în scădere față de septembrie 2023. Dacian Cioloș (REPER) va fi ales de 3.9% dinte votanți iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.4%. 57%.  Românii care au răspuns sondajului spun că în mod sigur vor merge la vot la Alegerile Prezindențiale.

⚡⚡⚡

Luni, pe 11 decembrie, de la ora 18:00, regizorul Tudor Giurgiu vine la Centrul Cultural Arta din Dej pentru o proiecție specială a LIBERTATE, unul dintre cele mai așteptate și discutate filme românești ale anului. Acesta va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri după proiecție.

LIBERTATE spune o poveste mai puțin cunoscută. În Sibiu, în haosul lunii decembrie 1989, mai mulți bărbați – securiști, militari, civili – au fost ținuți ostatici într-o piscină dezafectată și acuzați că sunt teroriști. Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai momentului – Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Ștefan Iancu sau Ionuț Caras.

Bilete se pot cumpăra online dar și cu o oră înainte de proiecție de la caseria centrului cultural ARTA.

⚡⚡⚡

Casa Națională de Pensii a anunțat că de săptămâna viitoare va începe tipărirea cupoanelor de pensii care vor include majorarea cu rata inflației.

Astfel, de la 1 ianuarie 2024, toți pensionarii vor primi o majorare de 13,8%. Schimbările majore vor veni însă din luna septembrie a anului viitor, când se face recalcularea tuturor pensiilor. Sunt pensionari care vor primi între 1.500 și 2.000 de lei în plus la pensie, dar vor fi și mulți pensionari pentru care pensiile nu vor crește deloc sau vor crește foarte puțin.

Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii. Persoanele care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, prevede noua lege a pensiilor.