Interpreta de muzică populară, Dorina Grad, extrem de cunoscută și îndrăgită pe Valea Someșului, a decedat ieri la vârsta de 63 de ani.  Moartea artistei, născută în Beclean dar crescută în Dej, a survenit după o săptămână în care s-a aflat în stare extrem de gravă pe un pat de spital.

Dorina Grad s-a născut la Beclean, dar a copilărit în Dej, unde a luat și primul contact cu viața artistică, la Ansamblul „Someșana” al Casei Municipale de Cultură. De-a lungul vremii a obținut nenumărate premii la festivaluri de muzică și a participat la numeroase turnee atât în țară cât și în străinătate.

În ultimii ani făcea parte din ansamblul Profesionist „Mureșul” din Târgul-Mureș, oraș în care și locuia.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă la ora 14, în Cimitirul Dealul Florilor din Dej.


O generație întreagă de tineri riscă să devină mioapă din cauza obiceiurilor cotidiene. Vorbim despre statul în casă, departe de lumina naturală, dar și expunerea îndelungată la ecrane. Iar lipsa ieșitului în aer liber înseamnă lipsa dopaminei, lucru care de asemenea ne afectează sănătatea.

Studiile arată că rata miopiei a crescut semnificativ în toată lumea, cu o creștere de 46% în Marea Britanie în ultimele trei decenii. În SUA, un studiu din California arată că miopia a crescut cu 59% în rândul adolescenților, dar nici tinerii români nu sunt străini de aceste obiceiuri.

Generația Z se confruntă cu riscuri crescânde de a dezvolta probleme serioase de vedere, chiar până la orbire, după ce au ratat expunerea la lumina naturală în timpul pubertății, relatează sursa. Același studiu arată că Pandemia de COVID-19 i-a ținut pe copii închiși în interior și concentrați pe ecrane, ceea ce a accelerat și mai mult tendința globală spre deteriorarea vederii. Datele arată că persoanele cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani petrec, în medie 7,5 ore zilnic în fața ecranului, pentru divertisment.


Speranțele României de a intra în Schengen si terestru au fost încă o dată năruite, în urma Congresului Partidului Popularilor Europeni de la București.

Mai mulți lideri europeni și-au exprimat sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, însă nu și cancelarul austriei, în ciuda eforturilor susținute de Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu. “Am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final”, a scris președintele Romaniei dupa intalnirea cu premierul austriac. Pe de alta parte, cel din urma a transmis ca Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: ”Sistemul Schengen nu funcționează, deci nu poate fi extins”. Tara noastra urmeaza sa intre in spatiul schegen doar cu aeroporturile si porturile, la finalul acestei luni. Acest lucru inseamna ca vor fi eliminate controalele pasapoartelor la zborurile catre si dinspre Schengen.

 

Vizualizari: