E aproape oficial. Alegerile din acest an vor fi comasate, astfel încât românii să nu meargă de patru ori la vot. Astăzi au loc discuții despre acest lucru în coaliția de guvernare, dar conform unor surse, scenariile ar fi fost deja „bătute în cuie”.

Astfel, în 9 iunie ar urma să aibă loc alegerile locale și europarlamentare, iar în 8 decembrie primul tur al alegerilor prezidențiale și cele parlamentare. În cazul în care alegerile locale vor fi în iunie, noii primari vor trebui să aștepte pe tușă până în septembrie, când expiră mandatele celor de acum.

Aflat la Strasbourg, și președintele Klaus Iohannis a anunțat că susține comasarea alegerilor, pentru că 4 rânduri de alegeri într-un an ar fi mult prea mult. Pe de altă parte, aproape jumătate dintre români cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunţă în favoarea comasării unora dintre scrutine, conform datelor unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro


Un băiețel de 3 luni din județul Cluj este în viață la această oră datorită unui dispecer de la pompieri care le-a explicat rudelor prin telefon cum să îl ajute atunci când s-a înecat cu lapte.

Părinții nu știau manevre de prim ajutor și tot ce au știut să îi facă a fost să îl stropească cu apă, total inutil în cazul unei persoane cu căile respiratorii obstrucționate.

Totul a început cu un apel disperat la 112, prin care mătușa unui băiețel de 3 luni a anunțat că nepotul ei nu mai respiră. Alături erau și părinții care și-au dat seama că cel mic s-a înecat cu lapte, pentru că tocmai mâncase. Din dispecerat, la apel a răspuns Florin, tată și el , iar când a auzit cele povestite de familie și-a dat seama imediat că băiețelul are nevoie urgentă de ajutor. A trimis o ambulanță, dar fiind într-o zonă rurală, dura minute bune până când echipajul ar fi ajuns la adresă. Pentru că în cazurile de înec cu alimente fiecare secundă contează, dispecerul i-a explicat tatălui toate manevrele care trebuie făcute pentru a-și ajuta fiul. Nu au avut efect din prima, dar în cele din urmă copilul a început să plângă, semn că începuse din nou să respire. Între timp, în locuința familiei respective a ajuns și ambulanța, care l-a preluat pe cel mic și l-au transportat la spital. Din fericire, acesta este bine și în afara pericolului.

Cei de la ISU spun că nu este pentru prima dată când dispecerul explică manevrele de prim ajutor prin telefon, de-a lungul anilor reușind să salveze și alte vieți în acest mod.


Ministerul Apărării pregătește o lege pentru a-i convinge pe români să se înroleze voluntar în armată, pe fondul plecărilor din sistem.

Șapte mii de militari au ieșit doar anul trecut din Armată, spune ministrul Apărării. E vorba atât despre demisii, cât și despre pensionări. Mai mult, rezervă, adică cei care au făcut stagiul militar obligatoriu, este deja îmbătrânită.

Pentru a atrage tinerii spre Armată, Ministerul Apărării pregătește un proiect de lege care are la bază un stagiu militar voluntar de câteva luni, la finalul căruia, viitorii militari vor avea mai multe beneficii, dar și prime.

Stagiul militar voluntar va fi valabil pentru tinerii între 18 și 35 de ani, care pe o perioadă stabilită vor fi instruiți în centrele militare. La final, vor fi recompensați cu o sumă de bani dar își vor asuma și faptul că în caz de nevoie vor fi primii la care se va apela.