A început sezonul incendiilor de vegetație. Sute de hectare de teren ard an de an numai în județul Cluj, după ce proprietarii lor, de lene, încearcă să le curețe prin incendiere, fără să se gândească la consecințe.

Nu e vorba doar pericolul de extindere, dar și de animale sălbatice care ard în propriile cuiburi din vegetația respectivă, de la păsări, rozătoare și chiar iepuri. Amenzile pentru arderea miriștilor pot ajunge până la 100.000 lei, iar subvențiile APIA pot fi pierdute, pentru că majoritatea curăță aceste terenuri doar pentru banii de la Stat. Oricine e martor la momentul în care o persoană incendiază vegetația de pe un teren, îl poate reclama la poliție.

ISU CLUJ a transmis ieri un nou semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul reprezentat de incendiile de vegetație uscată atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru bunurile și chiar viețile oamenilor. În plus, din cauza acestor intervenții, echipajele de pompieri sunt dislocate în zone greu accesibile, riscând să ajungă cu dificultate înapoi în orașe, în cazul producerii unei situații de amploare. Numai sâmbătă, pompierii din județul Cluj au intervenit la 16 intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată. S-au primit solicitări din localitățile Dej, Sântejude, Bunești, Jichișu de Jos, Fizeșu Gherlii, Iara, Copăceni, Șaula, precum și din apropierea orașelor Cluj-Napoca sau Gherla.


Din luna septembrie, pensionarii români ar trebui să primească pensii mai mari după recalculare. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii Raluca Turcan, în trecut ministru al Muncii în cabinetul Cîțu. Turcan a transmis că, „prin recalculare, nu scade nicio pensie”, iar pensionarii care au avut vechime efectivă în muncă mai mare vor avea creșteri semnificative.

Recalcularea se va face în acest an automat, cu ajutorul unui soft, pentru a se evita erorile umane. Pensiile au crescut în ianuarie cu aproape 14%, cat rata inflației, iar din toamnă ar urma să crească din nou în urma recalculării.


Supracontroale în școli. Ministerul Educației trimite inspectori la școlile particulare din toată țara, evitate sau chiar ignorate până acum.

Inspectorii vor verifica prezența la ore a profesorilor și a elevilor la începutul și sfârșitul programului, scrie Edupedu. Vor fi luate la control și caietele, notițe sau lucrările scrise ale elevilor, pentru a vedea daca notele sunt acordate pe merit, dar și rezultatele de la examenul de Bacalaureat din ultimii ani.

Inspecțiile impuse ar urma să se încheie până la începutul lunii aprilie.


Dacă la Dej lucrurile sunt clare, la Cluj-Napoca abia acum încep să apară numele candidaților la alegerile locale din iunie. Din partea PNL rămâne candidat primarul în funcție Emil Boc, dar ca independent îi va face concurență colegul său de partid, Sabin Sarmas. Din partea USR, în urma unei dezbateri interne, va candida pentru postul de primar deputatul Viorel Baltaretu.

Alegerea lui Baltaretu a avut loc ieri, în cadrul adunării generale a USR Cluj-Napoca desfășurată după o campanie internă în cadrul căreia au rămas în finală Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif.

PSD urmează să stabilească cine va fi cel care îi va reprezenta în alegerile pentru primăria Cluj-Napoca.

La Dej, din partea PNL va candida Morar Costan, din partea PSD, Mircea Biban, iar din partea USR, Alina Meșter. Din partea AUR, deși nu a fost anunțat oficial, candidat ar putea fi Gabriel Sabadâs.