Arest la domiciliu și ordine de restricție supravegheate cu brățări electronice și în CLUJ. Un număr de 20 de judeţe au intrat în etapa a doua de implementare a Sistemului Electronic de Monitorizare Electronică, de la 1 ianuarie, printre care si judetul Cluj. Pentru acest lucru, au fost cumparate recent 2400 de bratari de monitorizare. Astfel, la emiterea unui ordin de protectie, cel care primeste restrictia va primi o bratara electronica la picior, dar una va primi si victima, iar in cazul in care cele doua dispozitive se vor apropia pana la distanta stabilita prin ordin, se va semnala o alerta.

Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenţie umană, sistematic şi doar pe teritoriul României. Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele personale, odată cu generarea alertei şi transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenţie, către dispeceratul 112.


Sute de dejeni au ales să treacă în noul an împreună, în Piața Bobâlna, la momentul festiv organizat de Primăria Dej la trecerea dintre ani.

Înainte de miezul nopții, pe scena din zona pietonală a urcat interpreta locală Gabriela Toma, timp în care oamenii au continuat să vină unul câte unul. Pe scenă a urcat și primarul orașului, care a numărat împreună cu dejenii prezenți secundele rămase până în 2024, moment în care a avut loc și focul de artificii. Oamenii au ciocnit câte un pahar de șampanie, s-au îmbrățișat și și-au făcut urări pentru noul an.


Angajații care sperau că din prima zi a acestui an va crește salariul minim se pot declara dezamăgiți. Salariul Minim pe economie rămâne tot 3.300 lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat plătit cu acest salariu va lua în mână 2.079 lei. Ultima majorare a avut loc în luna octombrie, când a crescut cu 300 lei.

Vești bune vin însă din vară, deoarece este de așteptat ca salariul minim să se majoreze de la 1 iulie la 3.700 lei brut, păstrându-se facilitatea, ceea ce ar însemna un net de 2.307 lei.

Salariul minim în sectorul construcțiilor a fost mărit doar pe brut de la 1 octombrie, doar pentru a nu le fi afectat netul angajaților după ce s-a introdus plata CASS. Astfel, acesta a ramas la 4.582 lei brut de la 1 ianuarie ceea ce înseamnă că un angajat plătit astfel va avea în mână 3.196 lei.

Diferența la salariul net față de cel din decembrie este legată de contribuția la Pilonul II de pensii, care a crescut de la 1 ianuarie, la 4,75%, iar mulți angajați aleg să nu cotizeze.