Președintele Klaus Iohannis susține comasarea alegerilor din acest an. Într-o declarație pe care a făcut-o ieri la Bruxelles, Iohannis a spus că discuția privind comasarea este legitimă fiindcă patru rânduri de alegeri, într-o jumătate de an, din iunie până în decembrie, este foarte greu de gestionat. Și atunci ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea mai puține rânduri de alegeri”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a mai subliniat că nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare, însă ar fi bine să se ia o decizie cât se poate de repede. Comasarea alegerilor ar duce la scurtarea mandatului aleșilor cu trei luni și ar implica modificarea Codului Administrativ. Avertismentul a fost lansat de Augustin Zegrean, fost judecător al Curții Constituționale.


România a intrat începând de ieri în stare de alertă epidemiologică, după ce numărul de cazuri de gripă a crescut pentru trei săptămâni la rând. Ministrul sănătății a subliniat totuși că „nu se instituie niciun fel de restricții”, dar a făcut o serie de recomandări pentru a se evita îmbolnăvirile.

Conform ministrului Rafila, Este vorba despre o a treia săptămână de creştere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Totuși, spune Rafila, Nu o să avem o situație în care să fie declarată epidemie de gripă pentru că menținerea acestui trend crescător este limitat și până la sfârșitul lunii februarie valorile vor fi sensibil mai mici”, a mai adăugat el.

Cu toate acestea, Rafila a oferit o serie de recomandări pentru spitale, școli și pentru populație, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Printre acestea se numără: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii de protecție pentru persoanele cu simptome, igiena mâinilor, izolarea la domiciliu pentru cei bolnavi. De asemenea, in spitale se va face un triaj epidemiolgoic. Conform INSP, în săptămâna 22-28 ianuarie au fost raportate: 133.057 de cazuri de infecţii respiratorii cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent. De asemenea , sunt peste 9000 de cazuri de gripa, cele mai multe in Bucureşti (1301) şi în judeţele Cluj (1032), Prahova (582), Constanţa (476), Iaşi (456) şi Buzău (429).


Fondatorul Untold, Bogdan Buta, a decis să se retragă din conducerea festivalurilor Untold, Neversea și Masif, după acuzațiile de pedofilie care i se aduc în ultimele zile. Conform unui comunicat, Buta respinge cu fermitate acuzaţiile aduse in urma dezvăluirii făcute de jurnalistul clujean Liviu Alexa, dezvăluire în urma căreia este cercetat de IPJ Cluj cu privire la săvârșirea infracțiunii de act sexual cu minori.

În comunicatul transmis prin avocați, se anunță că din respect pentru oamenii din echipa sa, dar şi pentru a se putea dedica exclusiv în a-şi demonstra nevinovăţia, Bogdan Buta a decis să se retragă din calităţile executive pe care le deţine şi să le predea către ceilalţi co-fondatori şi echipei executive.

citez : „Avem încredere că justiţia îi va trage la răspundere pe cei responsabili de acest atac mediatic. Suntem convinşi că în urma procedurilor, toate „acuzaţiile” se vor dovedi a fi neadevărate, iar în final cei responsabili vor răspunde pentru aceste grave acuzaţii false”, au transmis avocații lui Buta, Luiza Budușan și Ștefan Alexandru.

Vă reamintim, ziardecluj a publicat un interviu cu 2 tineri care explicau cum în 2021, pe când erau minori, au întreținut relații sexuale cu fondatorul Untold, Bogan Buta, care îi racolase de pe o aplicație de dating. Buta a respins acuzațiile și a spus că totul este o invenție. IPJ Cluj și parchetul s-au autosesizat.