Discuții avansate pentru încetarea grevei din învățământ. Ultimele negocieri dintre sindicate și guvern au adus speranța că în curând, cursurile vor fi reluate. Guvernul a propus creşterea salariilor prevăzute în legea educației cu 1.000 lei brut lunar pt personalul didactic, care reprezintă un avans din creşterea pe viitoarea grilă. Pentru personalul nedidactic din educație, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

De asemenea, profesorii debutanți ar urma sa aibă salariul de plecare egal cu salariul mediu brut pe economie, iar prima tranșă pe planul 2024 să fie de 40%. Sindicaliștii spun că este o variantă îmbunătățită a tot ceea ce s-a oferit până acum, și vor anunța în cursul zilei de astăzi dacă greva continuă. Oricum, elevii sunt liberi până marți, pentru că este minivacanța de rusalii.

⚡⚡⚡

Posibilă poluare pe Valea Salca, din nou. Dejenii care au trecut aseară prin zona centrală a orașului au putut observa că apa din Valea Salca are o culoare neobișnuită. Pe lângă culoarea lăptoasă, apa și miroase ciudat. Cel mai probabil, spun oamenii din zonă, pe cursul văii a fost deversat ceva, mai ales că nu este pentru prima dată când apa își schimbă culoarea.

S-a sunat și la 112, iar în zonă au ajuns și reprezentanți de la Apele Române pentru a lua mostre de apă. Urmează ca aceștia să stabilească cu exactitate ce anume a ajuns în apă și dacă este pericol pentru fauna acvatică.

⚡⚡⚡

Un incendiu a izbucnit ieri la o casă de pe strada Crișan din Dej. Apelul la 112 a fost efectuat în jurul orei 7:00, iar apelantul a anunțat că din subsolul imobilului iese un fum extrem de puternic.

La fața locului au fost trimise două autospeciale de stingere de la Detașamentul de Pompieri din Dej, dar și o ambulanță SMURD. Salvatorii au constatat că incendiul se manifestă la subsolul casei, unde functionează o cameră termică dar și o încăpere cu multe servere și calculatoare. ISU Cluj transmite că imobilul a fost inundat cu fum, astfel că echipajele de pompieri au evacuat, folosind scara, două persoane. Acestea nu au solicitat îngrijiri medicale.

Din primele date, cauza incendiului ar fi fost un scurtcircuit electric.

⚡⚡⚡

Protopopiatul Ortodox Dej organizează duminică, 4 iunie, ora 18:00, tradiționala Procesiune de Rusalii, după o pauză de trei ani, din cauza pandemiei. Dejenii sunt invitați să participe, amintindu-se că „evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului”.
La ora 18:00 se va pleca de la Biserica Sf Nectarie de pe strada Crângului, pe traseul str. Ecaterina Teodoroiu – Avram Iancu – George Coșbuc – Nicolae Titulescu, și se va încheia la capela Militară din Parcul Mare.

⚡⚡⚡

Românii care participă la cursuri de prim ajutor ar putea primi o zi liberă de la muncă. Ziua liberă va putea fi solicitată atât de angajații de la stat cât și de cei care lucrează în mediul privat. Aceasta se acordă strict la cererea angajatului, care trebuie să depună și o dovadă a înscrierii la un astfel de curs. Sunt acceptate cursurile organizate de instituțiile statului, asociațiile sau organizațiile neguvernamentale sau orice altă entitate specializată și autorizată în efectuarea cursurilor de prim ajutor.

Ziua liberă îi va fi plătită angajatului, dar angajatorul o va putea recupera de la Stat prin scăderea din impozitul pe profit datortat în perioada respectivă. Potrivit inițiatorilor, prin acest proiect, abia intrat în dezbatere, se dorește încurajarea participării salariaților la cursuri de prim ajutor, deoarece studiile arată că 8 din 10 români nu știu ce să facă în cazul în care cineva de lângă ei are nevoie de ajutor medical.

⚡⚡⚡

Întâlnire de “grad zero” ieri în apropiere de Unguraș. Un localnic care circula pe drumul județean a fost nevoit să opreasc pentru a-i acorda prioritate de trecere unui urs. Animalul, un exemplar tânăr, a trecut nestingherit șoseaua, iar mai apoi a rămas pe un teren agricol din apropierea drumului, s-a ridicat în două labe și a privit curios spre cel care îl fotografia.

Specialiștii spun că urșii nu sunt animale specifice zonei respective, dar după cum s-a observat în ultima perioadă, și-au schimbat total comportamentul. În ultimii ani urșii pot fi întâlniți în zona Nireș, Vad, Bobâlna, Nima și Fundătura, de foarte multe ori în zona locuințelor.

“Au coborât foarte jos în căutare de hrană, dar și pentru că în zona lor specifică și în păduri nu mai au liniște. Exploatările forestiere dar și off-road-ul cu mașini și ATV-uri i-au alungat din păduri. De asemenea, sunt atrași și de animalele care sunt duse la pășunat până în apropierea pădurilor”, ne-a declarat Vasile Salatioan, președintele Asociației de Vânătoare “Vadul Someșului”.

De asemenea, spune reprezentantul Asociației de Vânătoare, numărul exemplarelor a crescut foarte mult din cauza lipsei unei legislații care să păstreze un echilibru între bonitate și cotele de recoltare.