Solstițiul de vară marchează cea mai lungă zi a anului și are loc atunci când axa Pământului este înclinată la maxim spre Soare. În 2024, acest eveniment astronomic va avea loc pe 20 iunie, în loc de data obișnuită de 21 iunie. Ultima dată când solstițiul a avut loc atât de devreme a fost în 1796, iar evenimentul astronomic din 2024 va da startul verii cu o zi înaintea datei obișnuite.
Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
Tradiții și superstiții
Solstițiul de vară a fost sărbătorit de diverse culturi din întreaga lume de-a lungul istoriei. De exemplu, în nordul Europei, popoarele nordice sărbătoreau Midsummer, o festivitate plină de tradiții și ritualuri legate de natură și fertilitate.
Tradițiile și superstițiile despre solstițiul de vară au rădăcini străvechi, unde cea mai lungă zi (iluminată de Soare) a anului este considerată un punct de echilibru, o schimbare, o răscruce și o zi de absolute, scrisă în semnul focului – simbol al Soarelui.
Această perioadă include și sărbătoarea Sânzienelor, care este oarecum legată de solstițiul de vară din tradiția populară românească. În calendarele populare, 24 iunie este cunoscută și drept ziua de Sânziene sau Drăgaica.
Tot pe 24 iunie este data la care s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul, dar şi ziua în care începe, în mod oficial, vara astrologică.
În timp, Noaptea de Sânziene (cum este denumită în folclorul românesc) a devenit o serbare populară, cu caracter tradiţional, ce se desfăşoară diferit în funcţie de ţara respectivă şi chiar de regiunea respectivă. Această zi este importantă pentru fermieri pentru prognoza vremii.
Câte ore de lumină solară avem la solstițiul de vară?
În emisfera nordică, durata luminii solare variază în funcție de latitudine. La ecuator, timpul de la răsărit până la apus este de aproximativ 12 ore.
La latitudinile temperate sau medii nordice (aproximativ 40 de grade nord) durata luminii solare durează aproximativ 15 ore.
Iar pentru cei care se află la nord de Cercul Arctic (66,5 grade nord) soarele rămâne deasupra orizontului timp de 24 de ore.
Efectele Solstițiului asupra naturii
Solstițiul de vară are un impact semnificativ asupra naturii. Este perioada în care plantele au parte de cea mai mare cantitate de lumină solară, favorizând fotosinteza și creșterea rapidă.
De asemenea, multe specii de animale își sincronizează ciclurile reproductive cu acest moment al anului, pentru a profita de abundența de hrană și de condițiile meteorologice favorabile.
Vizualizari: