Reguli noi în restaurante. Clienții vor putea lua la pachet ce nu mai mănâncă, fără să mai plătească recipientul. Legea anti-risipă, în vigoare

Din 21 martie 2024, restaurantele și alte unități de alimentație publică sunt obligate să aplice o serie de reguli privind reducerea risipei alimentare, noile dispoziții aplicându-se și clienților.

Localurile trebuie să afișeze vizibil fie la intrarea în restaurant, fie în meniu, posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu reușesc să o mănânce în restaurant.

Clienții nu vor mai plăti nimic pe recipiente, al căror cost va fi suportat de local, restaurant sau cafenea.

În ce privește magazinele alimentare, acestea trebuie să ieftinească alimentele care se apropie de data de expirare sau să le doneze unor ONG-uri sau adăposturi pentru animale.

Atunci când în piețe și în magazine un produs se apropie de data expirarii, acest lucru va trebui semnalat de către comerciant și de asemenea prețul va trebui să scadă semnificativ față de celelalte produse.

Legea a fost adoptată în contextul în care românii aruncă, în fiecare an, cantități uriașe de alimente, se arată în nota de fundamentare depusă la Senat.

„România este țara cu peste o treime din populație în risc de sărăcie și excluziune socială, conform statisticilor oficiale.

În acelaşi timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Pe scurt, pierdem zilnic cantități considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populației nu își permite accesul la alimente de bază.

Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de față îşi propune să facă paşi importanți în acest sens”, a declarat deputatul USR Diana Buzoianu, co-inițiatoarea legii.