Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal Dej marchează Ziua Europei și Ziua Independenţei Naţionale a României, prin proiecții dedicate celor două evenimente, în zilele de 9 și 10 mai.

Marți, 9 mai 2023, pentru a marca Ziua Europei și pentru a conștientiza eforturile construcției Uniunii Europene, în sala multimedia a Muzeului, între orele 08:00-16:00, participanții la activitățile Școlii Altfel și nu numai, vor viziona documentarul „Generațiile UE. Istoria Europei pe scurt”, un proiect al Comisiei Europene. Documentarul marchează cele mai importante momente care au condus la Uniunea Europeană de astăzi fiindcă în fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa.

Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Miercuri, 10 mai 2023, tot în sala multimedia a Muzeului, între orele 08:00-16:00, elevii, profesorii și toți cei care vor trece pragul muzeului, vor viziona filmul „Deșteptarea României”, parte a unui serial TV dedicat Independenței României.

  • „Deșteptarea României” (regia Gheorghe Vitanidis”) este prima parte a acestui serial TV și este urmat de „Trecerea Dunării” (regia Doru Năstase), „Tricolor pe Grivița” (regia Doru Năstase), „Epopeea sanitarilor” (regia Gheorghe Vitanidis”), „Asalt la Rahova” (regia Sergiu Nicolaescu), „Căderea Plevnei” (regia Sergiu Nicolaescu), „Victoria” (regia Gheorghe Vitanidis”), „Întoarcerea eroilor” (regia Gheorghe Vitanidis”).
    Serialul este consacrat Războiului de Independență, după un scenariu bazat pe ciclul de romane ale lui Paul Anghel intitulat „Zăpezile de acum un veac”.

În 1877, la 9 mai, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaților: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.

A doua zi, pe 10 mai, independența a fost proclamată din nou şi votată de către Camerele reunite, după care a fost promulgată de către domnitorul Carol I şi publicată în Monitorul Oficial.