Centrul Cultural Clujean anunță deschiderea Punctului de Memorie Colectivă din rețeaua România Remarcabilă, în 30 martie începând cu ora 12:00, în comuna Vad din județul Cluj, de pe strada, Mănăstirii nr. 28 (fostul Centrul de Informare Turistică).

Punctul de Memorie Colectivă de la Vad este primul centru cultural în mediul rural dintr-o serie pe care Centrul Cultural Clujean își dorește să o construiască în comunele din județul Cluj și din regiune, în cadrul programului România Remarcabilă. Centrul include o expoziție de patrimoniu și memorie locală pregătită alături de comunitatea locală, precum și spații educaționale în care se vor derula activități culturale și educaționale pentru elevi, pentru reprezentanți ai comunității și pentru turiști.

Vizitatorii vor putea descoperi la fața locului o arhivă de mirosuri și sunete care păstrează vii meșteșuguri, tradiții și elemente din peisajul rural (sunetul de coasă, mirosul de fân, de iarbă cosită), o expoziție de țesături și obiecte folosite de oamenii locului din generație în generație și lucrarea artistului Alex Mirutziu, dezvoltată anul trecut în comuna Vad, lucrare care vorbește despre viața comunității și patrimoniul cultural specific locului. Expoziția include elemente de scenografie, design de lumini și design de sunet.

Cele 3 încăperi ale Punctului au fiecare o temă principală:

  • RITMURI – reflectă ritmul în activități precum coasa, sunetele animalelor sau muzica folclorică;
  • REGIMUL FIRESCULUI – găzduiește instalația artistică a lui Alex Mirutziu;
  • ÎNTRE DOUĂ LUMI – explorează aspecte legate de copilărie, din prezent și trecut.

Evenimentul începe la ora 12:00 și include cuvintele de deschidere ale oficialităților și vizita oficială, urmate de mici festivități locale și un prânz tradițional la fața locului. Evenimentul de inaugurare este deschis pentru publicul larg, iar Punctul de Memorie Colectivă va putea fi vizitat și după inaugurare.

Parteneri ai evenimentului: Muzeul Național Liechtenstein, Asociația Sites et Cités Remarquables de France și Primăria Comunei Vad.

Evenimentul face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Despre România Remarcabilă

Inițiat în 2018 în parteneriat cu Asociația Sites et Cités Remarquables de France, programul România Remarcabilă, creat de Centrul Cultural Clujean, are la bază o rețea de localități care lucrează împreună pentru a face schimb de bune practici și pentru a colabora în proiecte de dezvoltare durabilă bazate pe valorificarea patrimoniului cultural. Programul urmărește să identifice, să valorifice și să transforme elementele de patrimoniu material, imaterial și senzorial de pe teritoriul rețelei, în experiențe relevante pentru consumatorul actual. În prezent, din rețeaua România Remarcabilă fac parte localitățile: Beliș, Bonțida, Mănăstireni, Moldovenești, Poieni, Ciurila, Vad (jud. Cluj), Bârsana (jud. Maramureș), Bucium (jud. Alba), Fundata (jud. Brașov), Plopiș (jud. Sălaj) și Valea Viilor (jud. Sibiu).

Despre Centrul Cultural Clujean

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă care gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

Centrul are 117 membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 35 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 35 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.