Consiliul Județean Cluj a anunțat miercuri, 5 iulie 2023, apropierea de finalizare a podului peste Someșul Mic, din Bonțida, într-un timp record, de 3 luni. Acesta va fi redat circulației în jurul datei de 15 iulie, înaintea începerii festivalului Electric Castle, aflat la cea de-a 9-a ediție.
Potrivit Consiliului Județean, întregul tronson al drumului județean 161, care pornește din DN 1C și ajunge până în proximitatea Castelului Banffy, va fi pe deplin pregătit și deschis circulației publice la sfârșitul săptămânii următoare.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Construirea podului din Bonțida s-a derulat în ritm alert, acesta urmând a fi finalizat într-un timp record, de doar trei luni. Podul va fi deschis circulației în jurul datei de 15 iulie, lucrările înregistrând deja un progres de cca. 80%”.
Până în acest moment au fost deja montate grinzile podului și a fost turnată placa de suprabetonare. Asfaltul pe pod și pe drumul de acces se va turna în perioada 10 – 15 iulie, când va fi realizat și marcajul rutier.
Amintim faptul că drumul județean 161 (DN 16) – Gădălin – Bonțida – DN 1C este parte componentă a Drumului Bistriței și are o lungime de aproape 17 km. Lucrările, în valoare de 32.303.622 lei, sunt finanțate din fonduri europene.
O experiență de festival sustenabilă la Electric Castle 2023
Într-o lume în care problemele de mediu devin tot mai acute, Electric Castle își încurajează publicul să trăiască experiența de festival într-un mod sustenabil: de la colectarea separată ce aduce beneficiipentru restaurarea castelului Bánffy, la un consum responsabil al resurselor puse la dispoziție, participanții pot avea propria contribuție pentru a crea o ediție mai verde și mai prietenoasă cu mediul.
Inițiativa „Tu reciclează, Lidl donează” continuă și în acest an. Fiecare PET sau doză de aluminiu colectată prin intermediul celor trei aparate de colectare separată din festival înseamnă o donație de câte 1 leu din partea Lidl România pentru restaurarea castelului.
Tot cu sprijinul Lidl România se va realiza și colectarea separată a deșeurilor din festival, dar și transportul lor către depozite specializate pentru a fi reciclate. Pentru a nu fi ratate de participanți, stațiile de colectare sunt transformate în opere de artă de către Comunitatea 156, un grup de liceeni de la Liceul de Arte Plastice din Cluj, conduși de profesorul Georgian Mazerschi.
De asemenea, ASAP Recycling Park, parcul eco de distracții construit în jurul temei colectării separate și upcycling-ului, cu ajutorul Lidl România, se întoarce la Electric Castle pentru al doilea an consecutiv, cu și mai multe workshop-uri și activități interactive și educative.
Adevăr sau Reciclare sau Roata Reciclării sunt doar două dintre propunerile prin care participanții pot descoperi noi utilizări ale plasticului sau pot învăța despre colectarea separată și despre reciclare, jucându-se și câștigând premii MERCH ASAP.
Acces cu autobuzul sau trenul la Electric Castle
Peste 120 de autobuze și trenuri, cu plecări din jumătate în jumătate de oră, sunt opțiunile pe care organizatorii le pun la dispoziție pentru a limita utilizarea autoturismelor. Cei care aleg, totuși, să vină cu mașina sunt încurajați să-și ia și prietenii cu ei, organizatorii oferind acces gratuit în parcare pentru mașinile cu toate locurile ocupate și anunțând premii speciale pentru pasageri.