Foto : captură observatornews.ro

 

Marți, 30 mai 2023, s-a desfășurat finala celei de-a șasea ediții a competiției studențești Internet of Things Student Challenge, la ClujHub, organizată de Departamentul de Automatică al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, singura competiție de proiecte în domeniul IoT din România.

În cadrul concursului, echipele formate din studenți și-au transpus ideile din domeniul IoT în practică și au concretizat prototipuri demonstrative.

Internet of Things Student Challenge este un program care oferă studenților posibilitatea de a demonstra conceptul și de a dezvolta produse de la idei la prototip, cu sprijinul personalului academic al Departamentului de Automatică, a celor mai buni mentori din domeniul ICT și industria de afaceri din România. Programul oferă 4 luni de mentorat, dezvoltare intensivă de prototipuri, explorarea ecosistemului de dezvoltare din România
și întărirea legăturii dintre studenții Departamentului de Automatică și personalul academic, cu sectorul industrial.

Anul acesta, 32 de studenți grupați în 25 echipe finaliste, au implementat un prototip și au prezentat soluția lor în fața juriului. Opt membri ai juriului au analizat în detaliu proiectele selectând echipele câștigătoare.

Facebook

Pantofii care îți încarcă telefonul în timp ce mergi

Locul III l-a obținut sistemul dezvoltat de Panța Robert-Vasile, denumit „Innovation through Green-Energy Footwear and Piezoelectric Harvesting System”.

Pe măsură ce energia regenerabilă devine tot mai răspândită, interesul pentru cercetarea în domeniul ecologic de energie verde și posibilitatea de a utiliza tehnologii integrate dispozitive purtabile vor crește. Lucrarea actuală se concentrează pe recoltarea energiei cinetice utilizând mecanisme de încălțăminte pentru a genera energie regenerabilă.

Astfel, prin utilizarea senzorilor piezoelectrici, fiecare pas făcut va genera curent electric, care este apoi folosit pentru încărcarea telefonului mobil direct din talpa pantofului.

„Avem o talpă de papuc prin care ne putem monitoriza paşii şi procentajul unei baterii, care este încărcată prin apăsare. Tot acest prototip este încărcat prin energie solară”, spune studentul pentru observatornews.ro