România trece oficial la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie. 

Ora în România se schimbă în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ceasurile dau înapoi cu o oră iar țara noastră va trece oficial la ora de iarnă în 2023. Astfel în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, ora 04:00 devine ora 03:00. Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an.

De ce trecem la ora de iarnă

România a implementat sistemul orei de iarnă încă din 1931. Înainte de 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie. Din acel an, trecerea s-a mutat în octombrie, pentru a permite oamenilor să beneficieze de mai multă lumină naturală. Ora de iarnă este deci momentul în care ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est + 2 UTC. Ora de iarnă este considerată, de fapt, ora-standard. Trecerea la ora de iarnă înseamnă, așadar, că vom dormi mai mult cu o oră.

Ideea schimbării orei a fost propusă pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784, cu scopul inițial de a economisi uleiul de lampă. În timpul Primului Război Mondial, câteva țări europene au adoptat acest sistem. În prezent, aproximativ 70 de țări din Europa și America urmează acest sistem.

Cum ne afectează schimbarea orei sănătatea

Trecerea la ora standard, un eveniment ce are loc de doua ori pe an, poate avea consecințe negative asupra sănătății și siguranței persoanelor, conform mai multor studii realizate în întreaga lume. Deși schimbarea ceasului cu o oră în urmă aduce cu sine câștigul unei ore de somn, aceste studii arată o legătură între creșterea numărului de atacuri de cord și trecerea la ora de iarnă.

Poate avea un impact asupra corpului nostru și asupra ritmurilor noastre circadiene. Ajustarea bruscă a orarului poate duce la o scădere a nivelului de energie și la tulburări ale somnului pentru unii oameni. Este important să acordăm atenție nevoilor noastre de somn și să ne adaptăm treptat noului orar.

Această schimbare perturbă ceasul biologic și, în același timp, pot apărea dereglări hormonale, în special în ceea ce privește melatonina, hormonul care se ocupă cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Potrivit studiilor, în primele săptămâni după trecerea la ora de iarnă, crește numărul accidentelor de circulaţie, pietonii şi bicicliştii fiind cei mai vizați.

 

Vizualizari: 1