România se pregătește să treacă la ora oficială de iarnă 2023. Luna octombrie marchează momentul în care facem tranziția la ora de iarnă pentru anul 2023, atunci când vom da ceasul înapoi cu o oră.

În fiecare an, în toamnă, ne confruntăm cu întrebarea „când se dă ceasul înapoi?” și asta pentru că în această perioadă trecem de la ora de vară la cea de iarnă.

Când vom trece la ora de iarnă și ce schimbări aduce

România trece la ora oficială de iarnă 2023, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00, ceea ce va face ca ziua de 29 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.

Trecerea la ora de iarnă ne oferă o oră în plus de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică. Este un moment de relaxare, de ajustare a orarului nostru intern și, poate, de reflexie asupra anului care se apropie de final.

Pe măsură ce ceasurile se întorc cu o oră în urmă, avem ocazia să observăm cum soarele răsare mai devreme dimineața și cum întunericul se lasă asupra orașului mai devreme înainte de amiază. Pentru unii, aceasta poate însemna o șansă de a petrece mai mult timp în liniște și contemplare înainte de a începe ziua agitată.

Cum ne afectează schimbarea orei sănătatea

Trecerea la ora de iarnă poate avea un impact asupra corpului nostru și asupra ritmurilor noastre circadiene. Ajustarea bruscă a orarului poate duce la o scădere a nivelului de energie și la tulburări ale somnului pentru unii oameni. Este important să acordăm atenție nevoilor noastre de somn și să ne adaptăm treptat noului orar.

Această schimbare perturbă ceasul biologic și, în același timp, pot apărea dereglări hormonale, în special în ceea ce privește melatonina, hormonul care se ocupă cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Potrivit studiilor, în primele săptămâni după trecerea la ora de iarnă, crește numărul accidentelor de circulaţie, pietonii şi bicicliştii fiind cei mai vizați.