O zi din programul ,,Săptămâna Verde” la prestigiosul Liceu Teoretic ,,Alexandru Papiu Ilarian”, Dej. 

Programul din ,,Săptămâna Verde”, de la Liceul Teoretic ,,Alexandru Papiu Ilarian” , Dej, s-a derulat pe parcursul unei săptămâni întregi, 22-26 aprilie 2024. La data de 24 aprilie 2024, la invitaţia d-lui prof. şi publicist Vasile-Dan Ungur, am fost bucuroşi, să-i avem ca şi invitaţi de onare, pe distinşii antreprenori de la D’Olive, în proiectul ,,Să mâncăm sănătos şi ecologic”.

prof. Vasile-Dan Ungur, alături de David Filipaş (13 ani) şi tatăl său Cosmin Filipaş, de la D’Olive, au făcut o prezentare virtuală a prestigioasei afaceri antreprenoriale D’Olive

Cine sunt aceşti antreprenori de succes de la d’Olive? Este vorba de David Filipaş (13 ani) şi tatăl acestuia, Cosmin Filipaş, care au început o afacere antreprenorială de succes, cu ulei de măsline, din Grecia. Sursa de inspiraţie a antreprenorilor D’Olive a fost ideea cretană, considerată ca fiind cea mai sănătoasă dietă din lume. Pe insula Creta, există maslini vechi de peste 3000 de ani, care încă rodesc. Uleiul de masline extra virgin este plin de antioxidanti şi minerale, elemete care te ajută sa duci o viaţă lungă şi sănătoasă.

La început, d-l prof. Vasile-Dan Ungur, profesor de limba şi literatura engleză al prestigiosului Liceu Teoretic ,,Alexandru Papiu Ilarian” Dej, iniţiatorul activităţii, a ţinut o conferinţă cu prezentare prezi şi powerpoint, şi un video pe tema ,,bolilor hepatice în societatea contemporană”, printre care şi steatoza hepatică nonalcoolică, în limba engleză (NAFLD – Nonalcoholic fatty liver disease) ca urmare a dezechilibrului dintre aportul caloric alimentar greşit, cât şi consumul energetic al organismului care favorizează acumularea de molecule lipidice la nivel hepatic.

S-a subliniat faptul că: jumatate din numărul total al diabeticilor (între 50-70%) prezintă depuneri importante de grăsime la nivel hepatic. O altă cauză a acestei boli mârşave fiind supraponderabilitatea, care ar trebui eradicată din frageda pruncie. S-a conchis că a treia cauză a steatozei hepatice nonalcoolice ar fi şi moştenirea ereditară a genelor părinţilor. Drept pentru care, s-ar cuveni să mâncăm sănătos şi bio, înlocuind dulciurile cu fructoza de la fructe.

Cosumând cât mai multe legume, cultivate , pe cât posibil, din propria grădină, neerbicidate şi folosirea unui ulei extravirgin în prepararea alimentaţiei ar fi reţeta de prevenţie a steatozei hepatice sau cel puţin ţinerea ei sub control. Gătirea cu un ulei natural, necancerigen este ideal pentru sănătatea oricui.

Ȋn acest sens, uleiul de măsline cu cele mai multe recenzii pozitive din România fiind…D’Olive, deoarece: este un uilei presat la rece, este un ulei ,,extra” virgin şi este un produs artizanal din regiunea Heraklion, Creta, Grecia. Elevii au participat interactiv cu întrebări asupra beneficiilor acestui ulei, descoperind că acest ulei asigură necesarul zilnic de vitamina E şi K. Uleiul de măsline extravirgin D’Olive fiind bogat în grăsimi monosaturate sănătoase are capacitatea de a reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

După o incursiune a d-lui prof. Vasile-Dan Ungur cu privire la mâncatul sănătos, s-au creonat aspectele nocive ale nerespectării unui stil de viaţă sănătos şi bolile hepatice în societatea contemporană, printre care steatoza hepatică non-alcoolică.

Despre Efectul Pygmalion sau efectul Rosenthal -deviza-D’Olive la Programul Săptâmâna Şcoala Verde” la Liceul Teoretic ,,Alexandru Papiu Ilarian” Dej

Antreprenorii D’Olive şi-au deschis speech-ul vorbind despre Efectul Pygmalion sau efectul Rosenthal ca fiind un fenomen psihologic în care aşteptările ridicate faţă de o persoană conduc la îmbunătăţirea performanţei individului într-un anumit domeniu-deviza-D’Olive. David(fiul) şi Cosmin (tatăl) Filipaş au subliniat faptul că acest ulei previne îmbătrânirea pielii – antioxidanții, în frunte cu vitamina E, menținând pielea tânără și sănătoasă, fiind, totodată, un ajutor de succes pentru digestie, ca sursă de grăsime vegetală, iar numai 2 linguri pe zi te fac mai rezistent la accidente vasculare cerebrale și atac de cord.

Ultima parte a lecţiei s-a focusat pe Oliviere din ceramică, lucrate manual în România, D’Olive. Este esenţial ca uleiul să fie depozitat în ceramică, nu recipiente de plastic sau alte pet-uri care le-ar putea afecta, în timp, compoziţia chimică şi efectele benefice.

Apoi tânărul David Filipaş din Gherla, le-a spus tuturor povestea sa, care a început în 2022, la vârsta de 11 ani, reușind să vândă peste 2000 litri de ulei de măsline extravirgin într-un an, atât fizic, cât şi în mediul online.

Momentul pregătirii lansării avioanelor de hârtie

La finalul activităţii elevii Liceului Teoretic ,,Alexandru Papiu Ilarian” Dej au primit bruschete şi felioare de pizza, testând uleiul de măsline extravirgin D’Olive.Activitatea a fost un succes, la activitate participând foarte mulţi elevi ,,Eco-Green” ai Săptâmânii Programului ,,Şcoala Verde” care şi-au creat câte un avion de hârtie, simbolul dorinţelor, năzuinţelor de a merge mai departe, pe drumul vieţii, îndeplinidu-şi rostul. Toţi au lansat avioanele de hârtie, create de ei, care s-au contopit într-un dans de idei, pe fundalul piesei ,,Avioane de hârtie” al îndrăgiţilor solişti Shift feat. Andra.