Numărul de ore pe care studenții le pot petrece la cursurile de la facultate, într-o zi, ar putea fi limitat. O inițiativă legislativă a fost formulată în acest sens.
Propunerea vine în urma sesizărilor referitoare la programele academice ale unor instituții de învățământ superior. Au fost cazuri în care durata unei zile de curs poate atinge chiar și 12 ore.
Proiectul legislativ pornit de la un caz real, al studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.
Acolo, sute de studenţi au reclamat faptul că au cursuri şi până la 12 ore pe zi, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de USR, citat de Agerpres.
„Acest exemplu de eşec al legislaţiei existente de a proteja drepturile studenţilor, dar şi de a permite un acces facil la studii universitare nu este unic. De aceea, consider necesar ca studenţii să nu poată fi obligaţi să petreacă mai mult de 8 ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată face activităţi suplimentare, fie că vorbim de un loc de muncă, fie de un hobby sau altă activitate extracurriculară”, evidențiază inițiatoarea proiectului.
Inițiatoarea proiectului, subliniază și că programul încărcat ar împinge unii studenți să renunțe la educație, deoarece aceștia n-ar mai avea timp să muncească, ca să iși platească studiile.
„Când alăturăm creşterilor de taxe şi programul încărcat, punem studenţii în imposibilitatea de a munci în paralel cu facultatea şi, deci, în imposibilitatea de a-şi plăti studiile. Consecinţa o ştim cu toţii: abandonul universitar”, arată proiectul legislativ.