În județul vecin Clujului, Bistrița-Năsăud, furtuna puternică de ieri a smuls grinzile podului în construcție al noii centuri a orașului Beclean.

Conform graficelor de lucrări, anunțate în luna mai, centura ocolitoare ar fi urmat să fie inaugurată în toamnă. Constructorul realizase deja 70% din lucrare, iar șoseaua de 1,19 km urma să conecteze DN17D și DN17. Piesa de rezistență trebuia să fie podul peste Someș, lung de 580 de metri.

Primarul Nicolae Moldovan susține că nu este o mare problemă, podul, adică pilonii, a rezistat, doar grinzile vor trebui înlocuite. Acesta mai spune că nu a fost afectată structura de rezistenţă a podului.

„Furtuna puternică, tornada care s-a format pe cursul Someşului a ridicat grinzile şi le-a răsturnat de la 20 de metri înălţime. Nu este afectată rezistenţa podului sau celelalte elemente. Grinzile acestea se vor elimina, e un accident tehnic care se poate întâmpla la o asemenea vijelie, se vor face alte grinzi, noi. Nu se vor decala termenele. (…) Nu s-a prăbuşit centura, doar grinzile”, a declarat Moldovan pentru Agerpres.

Cu toate acestea, nicio grindă nu mai poate fi reutilizată și numai recuperarea lor poate costa dublu decât înlocuirea cu altele noi. Grinzile nu pot fi lăsate în râu, deoarece înfundă albia râului și pot distruge întreaga instalație în cazul unei inundații majore.

Repararea totală a daunelor și atingerea țintei pot fi amânate cu un an.