Toamna își face simțită prezența. Un val de aer rece străbate România. Va fi mai frig, cu temperaturi mai scăzute decât cele normale, anunță meteorologii.

„Vremea s-a încălzit timid încă de ieri, dar această încălzire va continua atât astăzi, dar mai ales în zilele următoare, până duminică pentru jumătatea de sud a teritoriului. O masă de aer cald se deplasează către zona țării noastre și va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate după amiaza, adică maxime de 25…26 și chiar 27 de grade în partea de sud și de vest a teritoriului, mai ales vineri și sâmbătă, iar în duminică în jumătatea sudică.

De duminică însă se poate observa o prăbușire de aer rece care va determina o răcire a vremii în regiunile nordice și nord-vestice iar la începutul săptămânii următoare, în toată țara.

Această încălzire va fi de scurtă durată, trebuie să ne bucurăm de ea, va ține de vineri până duminică în jumătatea sudică, iar de duminică după-amiaza, duminică seara, se va răci și vor veni și ploile. Mare atenție, la început în jumătatea nordică, apoi și în celelalte regiuni, vorbim de avers și descărcări electrice, posibil și cantități mai importante de apă. Iar de săptămâna viitoare se răcește în toată țara”, a explicat meteorologul Alina Șerban pentru Antena 3 CNN.

Meteorologii ANM au publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele patru săptămâni, în intervalul 16 octombrie – 13 noiembrie 2023.

Săptămâna 16 – 23.10.2023

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile nordice. Cu excepția nord-vestului extrem al țării, unde regimul pluviometric va fi local deficitar, cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în extremitatea de sud a teritoriului.

Săptămâna 23 – 30.10.2023

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-estice. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar cu posibilitatea unui deficit local în nordul extrem al țării și a unui ușor excedent în sud-vest.

Săptămâna 30.10.2023 – 06.11.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 06 – 13.11.2023

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile țării