Pe lacul Tarnița au undă verde doar ambarcațiunile electrice!
La început de an, Consiliul Județean a organizat o dezbatere transformată în audiere publică, în care și-au expus punctele de vedere și ecologiștii, dar și partizanii navigației cu motoare termice. În urma discuției, Consiliul Județean a făcut câteva amendamente la draftul de regulament.
Navigaţia pe lacul Tarniţa, judeţul Cluj, este permisă doar cu ambarcaţiuni care folosesc motoare electrice, conform regulamentului aprobat de Consiliul Judeţean la începutul acestui an. Accesul cu ambarcaţiuni care utilizează carburanţi fosili este interzis şi pe lacul Fântânele, cu excepţia celor deţinute de autorităţile publice şi care se află în misiune.
Amenzile pentru nerespectarea acestor reguli sunt între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
Este permis accesul cu ambarcaţiuni care folosesc motoare electrice sau cu vâsle, vele ori pedale.
O metodă de distracție, dar și de activitate pentru iubitorii de sporturi extreme sunt plăcile de surf electrice. Acestea nu au restricții și nici nu poluează apa.
Așadar, la modă sunt acum amabarcatiunile electrice, care satisfac atât dorința de experiențe noi, cât și de adrenalină. O astfel de placă poate ajunge la 40 km/h.
Plăcile electrice de surf sunt deja parte din peisajul de pe lacul Tarnița de dinainte ca interdicţiile să intre în vigoare. Cei care au urcat deja pe ele susțin că s-au îndrăgostit încă din prima tură, iar adrenalina este pe măsură.
Restricționarea accesului ambarcațiunilor cu motoare termice vine cu scopul de a proteja natura, dar și apa din care clujenii beau zilnic.
Așadar, ce prevede regulamentul?
Regulamentul pentru Tarnița prevede trei zone de lac, în două dintre ele fiind interzisă navigația, iar în cea de-a treia este permisă doar cu ambarcațiuni care folosesc motoare electrice, cu excepția celor care sunt deținute de autoritățile publice și se află în misiune.
Cele mai mari amenzi sunt cele pentru accesul cu mijloace care utilizează combustibili fosili, acestea fiind între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
Pentru oamenii care navighează în zonele I și II sau cei care realizează activități de întreținere a bărcilor direct pe lacuri vor plăti amenzi între 3.000 și 5.000 de lei.
Amenzi între 1.000 și 3.000 lei sunt fixate și pentru cei care nu reduc viteza în zona II, navighează la o distanță mai mică de 20 de metri de maluri sau nu respectă regulile generale privind navigația pe lac (distanța între ambarcațiuni, partea pe care se merge etc).
Cele trei zone:
ZONA I este situată în imediata apropiere a barajului la mai puțin de 200 m pe toată lățimea lacului,
ZONA II cuprinde zona plajelor I,II,III,IV și V la o distanță de 50 m de la mal spre interiorul lacului
ZONA III cuprinde toate celelalte enclave și aducțiuni, inclusiv coada lacului.
Aceleași reguli sunt aplicate și pentru lacul Fântânele. Accesul cu ambarcațiuni care utilizează carburanți fosili este interzis, de asemenea, și în ceea ce privește lacul Fântânele, cu excepția celor deținute de autoritățile publice și care se află în misiune. La fel ca în cazul lacului Tarnița, este permisă navigația ambarcațiunilor de agrement și sportive propulsate exclusiv cu vâsle, vele, pedale și motoare electrice. Amenzile pentru nerespectarea prevederilor regulamentului sunt identice cu cele aplicate pe lacul Tarnița.
Autor: Cătălina Săplăcan
Data publicării: 23.06.2021