Într-un interviu acordat Radio FIR, antrenorul echipei de fotbal FC Unirea Dej, Dragoș Militaru, a oferit câteva secrete ale echipei, pașii urmați pentru a atinge asemenea performanță, sfaturi, dar și o descriere a relației pe care o are cu jucătorii, staff-ul și conducerea.
1. Ce le recomanzi tinerilor care se apucă de fotbal?
Să muncească foarte mult, să aibă un vis după care să meargă în fiecare zi când se trezesc. Să încerce să facă tot ce ține de ei ca să și-l îndeplinească.
2. Cât de importantă este alimentația pentru un fotbalist?
Foarte importantă, deși la noi încă nu există această cultură și această educație alimentară, dar este foarte, foarte importantă.
3. Ce alte sporturi îți plac?
Toate îmi plac! Mă uit la orice sport și aș juca orice sport: baschet, handbal, volei, tenis de masă, tenis de picior. Toate îmi plac!
4. Ce alte pasiuni mai ai?
Îmi place să călătoresc, să citesc, mă uit la filme uneori și de curând îmi place să merg să stau liniștit în locuri faine, unde să mă simt bine și liber.
5. Ce lecții se pot învăța din funcția de antrenor?
În fiecare zi înveți câte ceva, pentru că ai 25 de jucători cu caractere diferite și în fiecare zi poți învăța ceva de la ei. De la cei tineri poți învăța lucrurile noi care se întâmplă, iar de la cei care trec de vârsta de 18-19-20 de ani înveți și vezi cum se maturizează de la an la an. Înveți și tu cum să te comporți mai departe cu viitori jucători. Înveți multe și din meciuri, când faci greșeli. Înveți să greșești cât mai puțin și ce poți corectă.
6. Te rog să ne oferi cel mai bun sfat al tău pentru a face față presiunii?!
Să te bucuri de fiecare zi în parte și să nu te gândești foarte mult la viitor. Gândind prea mult la viitor, uiți de prezent, dar nici să nu stai în trecut. Din trecut doar înveți, de schimbat nu poți schimba nimic. Orice se întâmplă, se întâmplă cu un scop, iar presiunea ți-o pui singur. La un moment dat e bună, când vrei să dai ce-i ai mai bun din tine, să te documentezi mai mult, dar nu trebuie să ajungi să fie un impediment.
7. Cum ai construit și ai motivat echipa de fotbal FC Unirea Dej?
A fost construită pe ceea ce a fost când am ajuns aici, în urmă cu 3 ani, dar pe parcurs am mai adus jucători tineri, pe care i-am dorit și am putut să-i aduc la echipă. În ceea ce priveste motivarea, au fost multe discuții individuale și colective până când echipa a început să învețe și să meargă toți în aceeași direcție. Au fost momente din care am învățat cu toții, bune sau mai puțin bune, iar de acolo am început să găsim soluții care să ne motiveze și sa mergem mai departe. Dorința de progres ne motivează, asta ne aduce la stadion!
8. Cum faci să-ți depășești limitele, ținând cont că trăim într-un prezent în care oamenii adesea le limitează?
Nu-mi stabilesc o limită și nu prea am ce să depășesc. Eu în general nu vreau să am o limită.
9. Ai crezut că FC Unirea Dej va ajunge în Liga 2, mai mult de atât recent fiind lideri?
Eu mi-am dorit să progresăm individual și colectiv, automat rezultatele au venit și a venit și promovarea. Mi-am dorit foarte mult să facem ceva care să rămână în istorie.
10. Te rog descrie în câteva cuvinte drumul parcurs până a ajunge antrenor la Unirea Dej?!
Perseverență, putere de muncă – puterea trece peste multe probleme, modestie foarte multă, plăcere, pasiune.
11. Cum ai descrie în câteva cuvinte jucătorii?
Sunt serioși, sunt modești, toți au un caracter foarte frumos și au elanul tinereții, majoritatea își doresc mult să ajungă undeva unde nu au mai fost până acum.
12. Ce stil de antrenor ești? Cum te-ai caracteriza?
Prefer să mă caracterizeze alții. Nu trebuie neapărat să mă placă toată lumea din exterior. Eu vreau să fac în așa fel încât prin ceea ce aduc eu la stadion împreună cu cei din staff să-i facem pe jucători mai buni. Asta e menirea noastră și împreuna să câștigăm.
13. Cum ai găsit echipa prima dată și cum este acum? Ce s-a schimbat?
Echipa era la retrogradare, să retrogradeze din Liga 3 în Liga 4. Nu era într-o stare foarte bună. Acum este pe val și cred că toată lumea este părtașă la cele mai bune momente ale acestui club de când s-a înființat, acum 100 de ani. S-a schimbat mentalitatea din vestiar, jucătorii s-au schimbat. Vine lumea la stadion, avem meciuri televizate, numele orașului se aude peste tot. Sper să se schimbe și infrastructură, în viitorul apropiat, vorbim de stadion pentru condițiile de pregătire. S-au schimbat multe în interiorul echipei.
14. Care au fost primele tale gânduri/planuri când ai devenit antrenor la Unirea Dej?
Am avut un obiectiv pe termen scurt, unul pe termen mediu și unul pe termen lung. Le-am luat pe rând, nu puteam din prima să mă gândesc direct la promovare. Mi-am dorit în primul rând să fim sănătoși cu toții, să avem continuitate și să punem în practică cât mai multe lucruri. Prima oară am avut grijă să nu reotrogradam din Liga 3 în Liga 4. Asta a fost chiar la început.
15. Care este obiectivul tău în prezent și cât de grea este îndeplinirea acestuia?
Obiectivul meu în prezent este să îi am pe băieți cât mai mult timp sănătoși, dornici de muncă, fericiți la antrenament și să ne bucurăm de fiecare săptămână și de fiecare meci. Să îndeplinim obiectivele echipei, ale vestiarului și bineînțeles să reușim să progresăm împreună. Să ajungem cu toții într-un loc mai bun sau să facem din locul unde suntem acum un loc mai bun.
16. Care este cea mai mare grijă a ta?
Ce ziceam, să fim sănătoși, să nu ne accidentăm, să nu avem probleme mari. Nu suntem un lot numeros și orice absență la noi se simte în jocul echipei.
17. S-a schimbat viața ta de când ești antrenor la Unirea Dej? Cum?
Nu știu dacă neapărat s-a schimbat, viața oricum se schimbă cu anii, indiferent că ești antrenor la Unirea Dej sau faci altceva. Devii mai matur, înveți anumite lucruri, dar nu consider că s-a schimbat cu nimic. Sunt la fel ca acum 6 ani când am devenit antrenor, poate doar prin faptul că am acumulat mai multă experiență, am învățat mai multe lucruri.
18. Există un secret al echipei?
Da. Muncă multă, băieții sunt serioși, își doresc mult să reușească și bineînțeles talent. Sunt jucători care au anumite calități.
19. Ce relație ai cu jucătorii, staff-ul, conducerea?
Am o relație bună cu toată lumea. Încerc să am o relație bună. Uneori trebuie să lași de la tine, alteori nu. Relația este foarte bună, niciodată nu au fost probleme. Ca și o completare la întrebarea anterioară, unul din secretele noastre este unitatea dintre noi.
20. Cât de strict ești cu programul/stilul de viață/alimentația jucătorilor?
Trebuie să fiu destul de strict pentru că asta ne conduce spre succes împreună. Alimentația încercăm să o controlăm noi pentru că oferim masă jucătorilor. Despre stilul de viață și program încercăm să-i sfătuim și să le spunem ce ar fi bine de făcut și ce ar fi bine să evite. Fiecare are timpul lui liber. Se vede la antrenament dacă sunt bine sau nu, la fotbal e greu să păcălești. Te păcălești pe tine și la un moment dat când ți-e lumea mai dragă nu o să fii pregătit. O consecință a muncii lor, atunci când au avut nevoie mai mare să fie foarte bine, ei au fost. Au fost pregătiți în momentele în care chiar a trebuit să fie în cea mai bună formă a lor.
Vizualizari: 1