Meteorologii au extins codul portocaliu de caniculă, inclusiv pentru ziua de luni, iar printre zonele vizate se numără și județul Cluj.
Astfel, luni (28 august) valul de căldură se va menține. În estul Transilvaniei, în Dobrogea și în nordul Munteniei și al Olteniei disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 35 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 21 de grade.
În Maramureș, Crișana, Banat, Moldova, sudul Olteniei și al Munteniei și cea mai mare parte a Transilvaniei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Începând de marți (29 august) valul de căldură se va retrage spre jumătatea estică.
Măsuri recomandate pe timp de caniculă
- Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
- Consumați zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
- Evitați consumul băuturilor alcoolice, îndeosebi a celor spirtoase;
- Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase);
- Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
- Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
- Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc);
- Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;