Anul acesta, pe 13 iunie, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paşti), sunt sărbătorite Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor.
Începând cu secolul al IV-lea, biserica sărbătorește Înălţarea într-o zi de joi înainte de Cincizecime-Rusalii.
În această zi, cei care sunt convertiți la religia creştină salută cu expresiile „Hristos S-a Înălțat!” și „Adevărat S-a Înălțat!”. Tradițional, sărbătoarea este numită Ispas.
Înălţarea Domnului: Semnificații, tradiții și obiceiuri
Înălțarea Domnului este o sărbătoare care simbolizează triumful lui Iisus asupra morții și păcatului și întoarcerea Sa la dreapta Tatălui în ceruri.
Această sărbătoare este menționată în Noul Testament, în special în Faptele Apostolilor (capitolul 1, versetele 9-11), unde se descrie cum Iisus a fost înălțat la cer în fața ucenicilor Săi.
De-a lungul timpului, în diferite regiuni, Înălțarea Domnului a fost însoțită de diverse tradiții și obiceiuri, dintre care unele sunt păstrate și astăzi:
- Participarea la Sfânta Liturghie: Creștinii participă la slujba specială care se oficiază în biserici pentru a comemora acest eveniment.
- Salutul tradițional: În ziua Înălțării, unii creștini folosesc salutul „Hristos S-a Înălțat!” la care se răspunde cu „Adevărat S-a Înălțat!”
- Pomenirea morților: În unele regiuni, se obișnuiește să se facă parastase și să se pomenească morții în această zi.
Paștele Cailor
Sărbătoarea mai este cunoscută ca Paștele Cailor. Când Maica Domnului se pregătea să-l nască pe Iisus, caii din iesle erau neliniștiți.
Fecioara i-ar fi blestemat să nu se sature decât o dată în an și atunci, doar un ceas. Astfel, în ziua în care caii „îşi prăznuiesc” Paştele, pentru un ceas, ei se satură de păscut.
Sărbătoarea populară ar proveni din zona Transilvaniei, din Evul Mediu, când sărbătoarea avea loc la date diferite.
Când ungurii îşi serbau Paştele, românii cereau de la ei caii, ca să-şi lucreze pământul şi invers.
Potrivit calculelor calendarului, o dată la 4 sau 7 ani, sărbătoarea Paştilor cădea în aceeaşi zi. De aici a venit şi vorba „la Paștele Cailor”, adică momentul în care caii se odihneau.
Ziua eroilor
Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare națională prin Decretul – lege nr. 1693 din 4 mai 1920 și este celebrată în fiecare an de Ziua Înălțării Domnului, scrie cissb.ro
În anul 1919, în semn de recunoștință față de militarii care au murit pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial, s-a semnat Tratatul de la Versaille, prin care țările beligerante și-au asumat întreținerea mormintelor ostașilor care au fost îngropați pe teritoriile acestora.
Ziua Eroilor sărbătorită în aceeași zi cu Înălțarea Domnului a fost hotărâtă și de Sfântul Sinod în 1920, consfințită mai apoi prin două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001 drept sărbătoare națională bisericească.
Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare națională a poporului roman prin Legea nr. 379/ 2003 și este celebrată în fiecare an de Ziua Înălțării Domnului.
Ziua Eroilor va fi marcată astăzi și la Dej
Primăria Municipiului Dej și Garnizoana Dej organizează joi, 13 iunie, cu prilejul Zilei Eroilor, zi proclamată Sărbătoare Națională a Poporului Român, în Ziua Înălțării Domnului, ceremonii militar religioase de comemorare a eroilor României.
Evenimentele dedicate acestei zile se vor desfășura după următorul program:
- 12:00 – Depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor, Ocna Dej;
- 12:45 – Monumentul Eroilor din cimitirul Dealul Florilor:
– Intonarea Imnului Național al României;
– Oficierea serviciului religios pentru pomenirea eroilor neamului;
– Alocuțiunea primarului Municipiului Dej, Morar Costan;
– Depuneri de coroane și jerbe de flori;
– Defilarea gărzii de onoare - 13:30 – Depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Revoluției din Piața 16 februarie
- 13:45 – Depuneri de coroane și jerbe de flori la mormântul eroului mr. Vasile Unguraș, căzut la datorie în teatrul de operații din Afganistan (cimitirul Mulatău)