Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat din nou licitație pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii Drumului Expres Cluj – Dej, potrivit unui anunț publicat miercuri în SEAP.

Valoarea estimată a contractului este cuprinsă între 28 milioane și 33 milioane de lei, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Durata acestuia va fi de 21 de luni.

CNAIR a mai lansat la licitație studiul de fezabilitate pentru acest proiect în 2021, când a primit patru oferte. Procedura a fost anulată însă în 2023, pe motiv de abateri grave. Termenul limită pentru depunerea ofertelor de această dată este 2 aprilie 2024.

Promis încă din 2018, proiectul drumulului expres Cluj-Dej a avut parte de-a lungul anilor de câteva licitații anunțate și lansate pentru aceleași studii de fezabilitate, nereușind să depășească însă etapa licitațiilor.  În iunie 2021 era lansată licitația pentru proiectul drumului expres Cluj – Dej, iar durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate a drumului de circa 75 de km era estimată la 18 luni.

Proiectul drumului de mare viteză Cluj-Dej are menirea de a asigura o rețea de transport rutier sigură și operațională, care să contribuie la reducerea numărului de accidente rutiere și la reducerea timpilor de călătorie.

Planul era ca drumul expres, inclus în Masterplanul General de Transport, să continue spre Bistrița și spre Baia Mare, bifurcându-se de la Dej.

Din cauza tergiversărilor și birocrației administrative, proiectul drumului expres care va conecta municipiul Cluj-Napoca de Dej are șanse să se concretizeze abia din 2026.