Persoanele care donează sânge vor primi reduceri la plata impozitelor locale. Legea intră în vigoare din 6 aprilie. Sunt prevăzute unele condiții pentru acordarea acestor facilități.

Legea 74/2024 a fost adoptată de Parlament în 5 martie, promulgată în 2 aprilie și publicată în Monitorul Oficial, în 3 aprilie. Aceasta aduce modificări Codului Fiscal.

Prin urmare, autoritățile locale din fiecare zonă pot hotărî aplicarea unor reduceri la impozitele pe clădiri și terenuri pentru persoanele care donează sânge.

Reducerea se va putea cumula cu reducerea de 10% de care beneficiază acum cei ce plătesc anticipat impozitul datorat pentru întregul an.

Măsura a fost luată pentru a încuraja cetățenii să participe activ la eforturile de donare de sânge, contribuind la creșterea stocurilor de sânge și la sprijinirea sistemului de sănătate.

Pentru a beneficia de reducerile pe impozit persoanele trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să aibă în proprietate o clădire situată în România (în cazul impozitului pe clădiri)
  • Să facă dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic

Persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de aceeaşi reducere procentuală a impozitului pe clădiri.

Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile art. 462 alin. (2) şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat.

În aceleași condiții, pot fi decise reduceri procentuale a impozitului pe teren.

Reducerea de la plata impozitului se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.