Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marți, 4 iulie, o avertizare Cod GALBEN de averse şi fulgere în 20 de judeţe situate în Transilvania şi nord-vestul Moldovei. De asemenea, se anunță caniculă în toată ţara, timp de trei zile.

În zonele montane, local în Transilvania și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Judeţele vizate de atenţionarea meteo sunt: Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Vâlcea şi Vrancea.

De asemenea, meteorologii transmit o informare meteo de caniculă, care va fi valabilă pe parcursul următoarelor trei zile în toată ţara.

Astfel, disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

Va fi caniculă, marți (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.