Aspecte de urmărit în perioada erupției primilor dinți definitivi (6-9 ani)
Perioada 6-9 ani este una foarte importantă în cadrul dezvoltării oro-dentare a copilului. La vârsta de 6 ani erup primii molari definitivi, denumiți “Molari de 6 ani”. Aceștia erupt în spatele dinților temporari și sunt de cele mai multe ori ignorați și confundați cu dinți temporari. Molarii de 6 ani sunt foarte important pentru stabilirea relațiilor corecte între maxilar și mandibulă.
Între 6 şi 9 ani erup incisivii, atât cei de sus, maxilari, cât şi cei de jos, mandibulari. Această perioadă este perioada optimă de depistare și tratament a majoritățîi anomaliilor dentomaxilare. Depistarea precoce a anomaliilor crește rata de succes a tratamentului ce urmează a fi instaurat.
Depistarea anomaliilor cât mai devreme creşte rată de succes a tratamentului ce urmează a fi instaurat şi asigură cel mai bun rezultat final ce poate fi obţinut în urma aplicării metodelor de tratament.
În continuare va vom prezenta câteva dintre cele mai frecvente anomalii ce pot fi identificate precoce, uşurand astfel tratamentul:
- Spaţierea excesivă
Spaţierea normală a dinților apare în jurul vârstei de 4-5 ani şi persistă până la erupţia completă a primilor dinţi definitivi. Această spațiere se datorează creşterii oaselor maxilare și este necesară pentru a oferi spațiul optim de încadrare a dinţilor permanenţi, mai laţi şi mai voluminoşi decât dintii temporari. Lipsa acestei spaţieri normale de la vârstă de 4-6 ani poate fi un semn al lipsei de spaţiu pentru dinţîi definitivi, fiind un semn precoce de viitoare înghesuire dentară.
Spaţierea ar trebui să dispară odată cu erupţia dinților frontali, adică în jurul vârstei de 9 ani. Spațierea care se menține după această vârstă între incisivii centrali maxilari poartă numele de „diastemă”.
Spaţierea poate fi cauzată şi de anodonţii, care reprezintă lipsa mugurilor dinţilor definitivi.
- Înghesuirea dinţilor
Lipsa spaţierii normale de la 4-6 ani este un semn al unei neconcordanţe între dezvoltarea maxilarelor şi momentul erupţiei dinţilor, dinții permanenți neavând suficient spațiu pentru a se încadra corect pe arcadă. Neavând suficient spațiu, dinții erup înghesuiți cu diferite modificări de poziție (erup înafara sau înăuntrul arcadei, pot rămâne incluși în interiorul osului)
Pe lângă deficitul de ordin estetic, dinţii inghesuiţi reprezintă un obstacol în calea igienizării corecte, asigurând un teren propice apariţiei cariilor dentare.
- Inocluzia în zona frontală
Prin inocluzie se înţelege lipsa contactului între dinţii de sus şi cei de jos. Cei mai frecvenți factori care produc această anomalie sunt: sugerea degetului, sugerea buzei, interpunerea limbii între dinţi, sugerea şi interpunerea altor obiecte, rahitismul etc.
Această anomalie poate avea consecințe de ordin fizionomic, fonetic (copilul nu poate pronunță corect anumite litere), masticator (copilul nu poate realiza incizia alimentelor).
- Muşcatura adâncă
Această anomalie se caracterizează prin supraacoperirea dinţilor inferiori de către cei superiori. În mod normal, dinţii de sus ar trebui să îi acopere pe cei de jos cu 1/3 din dimensiunea lor verticală.
Mai este cunoscută şi sub numele de ocluzie adâncă sau ocluzie acoperită.
Poate avea consecințe de ordin fizionomic, masticator, de asemenea poate cauza și probleme la nivelul articulației temporomandibulare.
- Ocluzia incrucişata/inversă
În mod normal, dinţii superiori îi circumscriu pe cei inferiori, atât la nivelul dinţilor frontali, cât şi la nivelul celor laterali.
Dacă dinții inferiorï din zona laterală îi circumscriu pe cei superiori avem de-a face cu o anomalie denumită „Ocluzie încrucișată”, iar dacă acest lucru apare la nivelul dinților frontali, anomalie este denumită „ocluzie inversă frontală”
Cauzele apariţiei sunt variate, printre ele numărându-se excesul de creştere a mandibulei, poziţia anterioară a mandibulei, dezvoltarea insuficientă a maxilarului, sau obiceiuri vicioase.
Tratamentul diferă în funcţie de gradul de severitate şi variază de la tratament ortodontic simplu până la intervenţîi chirurgicale ortognate.
- Prodentia (Protruzia/Overjetul)
O anomalie ce se observă la nivelul incisivilor maxilari care sunt inclinaţi înspre în faţa. Se poate asocia cu înclinarea în spate a incisivilor inferiori.
Această situaţie poate fi observată mai ales la copii cu respiraţie orală sau cu obiceiuri vicioase de genul sugerii degetului mare sau aspirării buzei inferioare.
Indiferent de tipul de anomalie pe care îl observaţi la copilul dumneavoastră, consultaţiile stomatologice de două ori pe an în această perioada sunt necesare pentru ţinerea sub observaţie a erupţiei dentare şi dezvoltării maxilarelor, alături de depistarea și tratarea precoce a cariilor şi altor deficienţe.
CLINICA STOMATOLOGICA ARDENTIS
Știm cât de greu este să găsești o clinică stomatologică în care să te simți confortabil, să intri cu încredere și să îți dorești să te reîntorci, astfel obiectivul nostru este să transformăm vizita la stomatolog într-o experiență plăcută, atât pentru pacient cât și pentru medic. Considerăm că relația medic-pacient trebuie să fie una de parteneriat și respect reciproc, astfel încurajăm pacienții să adreseze întrebări sau să ceară informații până când dobândesc confortul și încrederea deplină că actul medical este unul potrivit nevoilor lor.
Clinica Stomatologică Ardentis vă oferă o gamă completă de tratamente stomatologice de înaltă calitate atât pentru adulți cât și pentru copii, urmând un plan de tratament personalizat după nevoile fiecărei persoane.
Echipa noastră este formată din medici tineri, specializați în toate ramurile stomatologiei: Ortodontie și ortopedie dentofaciala, Chirurgie dentoalveolara și Implantologie, Endodontie, Protetică dentară, Estetică dentară, Pedodontie.
Noi considerăm că zâmbetul este cea mai bună carte de vizită a unei persoane, astfel dacă dorești să zâmbești cu încredere te așteptăm la Clinica Stomatologică Ardentis.
Pagina de Facebook a clinicii o găsiți cu un click aici: Clinica Stomatologica Ardentis