Avertisment pentru pasagerii care vor să meargă cu trenul în acest sfârşit de săptămână! Angajații CFR intră în grevă de avertisment, însă nu vor fi întârzieri.

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane, cea mai mare şi mai reprezentativă organizaţie sindicală a ceferiştilor din România, anunță o grevă de avertisment pentru vineri, 15 septembrie, informează News.ro.

„Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane, cea mai mare şi mai reprezentativă organizaţie sindicală a ceferiştilor din România, afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă public că în data de 15 septembrie 2023 va declanşa o grevă de avertisment care are scopul de a atrage atenţia asupra impasului în care s-a ajuns în ceea ce priveşte dialogul social dintre ceferişti şi stat”, au transmis, marţi, sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

„Dacă am ajuns în acest punct, asta înseamnă că tot ce se putea discuta s-a discutat și tot ce se putea negocia s-a negociat. Nici un fost ministru al transportului și nici actualul nu va putea spune că Federația Naționala Feroviară Mișcare Comercial Vagoane nu a dat dovadă de flexibilitate și înțelegere și nu a avut răbdarea cuvenită. Insă, nici răbdarea nu s-a dovedit a fi o soluție”, au mai transmis sindicaliștii în comunicat.

Potrivit notificării transmise CFR SA, sindicaliștii vor înceta lucrul vineri, 15 septembrie, în intervalul orar 7:00-9:00.

Sindicaliştii cer pe această cale statului să cumpere locomotive şi vagoane noi, să le mărească salariile şi să acopere deficitul de 6.000 de angajaţi. Acest deficit a generat de-a lungul anilor ore suplimentare uriaşe de ordinul zecilor de mii.

Ce revendicări au ceferiştii

  • Lipsa bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce inevitabil la un blocaj generalizat în sectorul feroviar
  • Lipsa finanţării strategice şi coerente a căii ferate
  • Lipsa de investiţii în material rulant de calitate, modern
  • Lipsa salariilor corecte la calea ferată, salarii motivante care să permită înlocuirea unor generaţii de ceferişti
  • Probleme din ce în ce mai multe şi nerezolvate care au legătură cu Statutul personalului feroviar