Aeroportul Brașov este primul construit în România în ultimii 50 de ani şi primul din Europa de Est pe care traficul aerian este dirijat de la distanţă, prin sistemul Remote Tower.

Astăzi, 15 iunie, la ora 8:10, aeronava TAROM pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, aterizează pe pista Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, având la bord circa 100 de persoane: politicieni, personalități brașovene, jurnaliști și alți invitați, potrivit publicației specializate în aviație BoardingPass.

Cu acest prilej, Dumitru-Dorin Prunariu va primi titlul de Cetățean de Onoare al Județului Brașov.

După această dată, aeroportul va deveni funcțional, iar primul zbor programat este pe data de 15 iunie, către Stuttgart (2 ore și 10 minute, operator Dan Air).

”Mesajul întregii echipe TAROM pentru Aeroportul Internaţional Braşov este că le dorim o perioadă cât mai scurtă de maturizare şi suntem convinşi că are potenţialul de a deveni o destinaţie importantă din reţeaua de rute româneşti”, anunță TAROM într-un comunicat.

Noul aeroport este unul dintre cele mai moderne trei aeroporturi din România și este dotat cu cea mai recentă tehnologie de securitate. De exemplu, scanerele pentru bagaje sunt echipate cu algoritmi de detectare a explozivilor lichizi, astfel încât pe viitor pasagerii nu vor fi nevoiți să scoată laptopurile sau lichidele din bagajele de mână.

Aeroportul beneficiază și de controlul de la distanță al avioanelor. Deschiderea sezonului și alte curse care încep și se termină la Brașov sunt dirijate de la 400 de km distanţă, din Centrul ROMATSA Arad.

Camerele video de înaltă performanță oferă o imagine panoramică la 360 de grade care este prezentată operatorului sub forma unei imagini cu realitate augmentată. Camerele speciale cu viziune în spectrul vizibil și în infraroșu pot afișa detalii până la câțiva kilometri distanță.

Comunicaţiile de date de la Aeroportul Braşov sunt protejate prin funcţii avansate de securitate cibernetică.

Către ce destinații se poate zbura de la Brașov

Compania românească Dan Air va lansa încă șapte rute către și dinspre Brașov. Din 16 iunie 2023, primele zboruri charter către și de la Aeroportul Brașov vor opera către destinații din Turcia și Grecia.

În august și septembrie 2023, compania low-cost Wizz Air lansa rutele Brașov-Londra LTN și Brașov-Dortmund.

Dan Air va opera opt zboruri săptămânale din Brașov către șapte destinații din șase țări europene, devenind prima companie aeriană care vinde bilete pe rutele programate către și dinspre Aeroportul Brașov.

  • Brașov – Barcelona – Brașov (în fiecare marți);
  • Brașov – Bruxelles BRU – Brașov (în fiecare miercuri);
  • Brașov – Budapesta – Brașov (în fiecare marți, duminică);
  • Brașov – Londra LGW – Brașov (în fiecare vineri);
  • Brașov – Milano LIN – Brașov ( în fiecare luni);
  • Brașov – München – Brașov (în fiecare sâmbătă); Brașov – Nuremberg – Brașov (în fiecare joi)

Lista destinațiilor se poate modifica, pot apărea unele noi, iar altele pot dispărea. Având în vedere faptul că aeroportul este aflat la început, cursul lucrurilor este imprevizibil.