Naşterea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mică, aşa cum mai este cunoscută, este sărbătoare cu cruce roşie în calendarul creştin ortodox, fiind prăznuită pe data de 8 septembrie.

Sfânta Maria Mică marchează începutul noului An Bisericesc, debutând pe data de 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut într-o familie cu părinți în vârstă. Tatăl ei, Ioachim, era din seminția lui David, iar mama ei, Ana, din cea a lui Aaron. Venirea pe lume a Fecioarei Maria a fost răspunsul la rugăciunile celor doi.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului a fost stabilită în cea de-a opta zi de la începerea noului an bisericesc, întrucât cifra opt simbolizează viaţa fără sfârşit.

Despre Nașterea Maicii Domnului, Sfânta Scriptură oferă puține detalii, dar se găsesc relatări în anumite scrieri precum Protoevanghelia lui Iacov, datând din secolul al II-lea.
Fecioara Maria, născută în mod natural din părinții binecredincioși Ioachim și Ana, a fost aleasă să aducă pe lume pe Mântuitorul Iisus Hristos.

În calendarul creştin ortodox, există patru mari sărbători închinate Sfintei Maria, potrivit doxologia.ro.

  • Naşterea Maicii Domnului, 8 septembrie
  • Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie
  • Buna Vestire, 25 martie
  • Adormirea Maicii Domnului, 15 august

Tradiţii şi obiceiuri

În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul dintre vară şi toamnă. Potrivit tradiţiei, această sărbătoare anunţă bătutul nucilor, culesul viilor, al ogoarelor şi semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

În dimineaţa zilei de 8 septembrie, de Sf. Maria Mică, credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică şi să aprindă lumânări pentru sufletul celor trecuţi în nefiinţă.

Tradiţia spune că de Sf. Maria Mică, fetele nemăritate se roagă la Maica Domnului pentru a-şi găsi alesul.

Totodată, dacă se roagă şi merg la biserică pe 8 septembrie, Sfânta Maria le ajută să rămână însărcinate pe femeile care nu pot aduce pe lume copii

Potrivit tradiţiei de Sf. Maria Mică, în ziua de 8 septembrie, creştinii merg la biserică, unde aduc fructele toamnei pentru a fi sfinţite, iar mai apoi le împart celor sărmani.

De asemenea, în ziua Naşterii Maicii Domnului, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei cu Sf. Maria.

Ce nume se sărbătoresc de Sf. Maria Mică

Pe data de 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, aproximativ 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica.

De Sfânta Maria, atât în ziua Sfintei Maria Mare, cât și în cea a Sfintei Maria Mică, aproximativ 400.000 de bărbați își sărbătoresc onomastica. Dintre aceștia, 310.751 de persoane poartă numele de Marian, 102.620 se numesc Marin, iar 3.332 se numesc Marinică.

În zilele Sfintei Maria Mare și Sfintei Maria Mică, sunt sărbătorite și alte nume, precum: Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Ana Maria, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Măriuca, Maricica, Mia, Mimi, Mioara, Marian, Marin, și Marinel.

Rugăciune făcătoare de minuni de Naşterea Maicii Domnului

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.

Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”

Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.

Sfântă Marie, Maică de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”