În fiecare an, pe 29 septembrie, sărbătorim Ziua Mondială a Inimii (World Heart Day).

În 2023, tema acestei zile este „USE HEART KNOW HEART„, conform site-ului https://world-heart-federation.org/. Astfel se aminteşte fiecărei persoane să aibă grijă de inima sa, atrăgând atenţia că pentru a reuşi acest lucru, e nevoie de cunoştinţe legate de inimă şi funcţionarea ei. „Scopul campaniei este de a opri cel mai mare ucigaş din lume – boala cardiovasculară”, mai notează site-ul amintit, potrivit Agerpres.

Ziua mondială a inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume bolile cardiovasculare.

Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Fundația Împreună Pentru Educație și Sănătate (FIES), Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) și Cluburile Rotary (Districtul 2241), în parteneriat cu autorități locale, au decis ca in anul 2023 sa marcheze Ziua Mondiala a Inimii, ce se aniverseaza pe 29 septembrie, prin acțiuni concentrate, la nivel național de conștientizare a problemelor care pot duce la principala cauza de deces din țara noastra: bolile cardiovasculare.

În România, potrivit statisticii, la 30 de minute, o persoană suferă un infarct.

Bolile de inimă pot fi prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă, fără sare şi zahăr în exces, cu mişcare fizică zilnică în spaţii nepoluate, verificarea constantă a tensiunii arteriale, plus menţinerea sub control a valorilor colesterolului şi glicemiei.