24 ianuarie: Unirea Principatelor Române. Se împlinesc 165 de ani de la Mica Unire

Ziua de 24 ianuarie are o semnificație puternică pentru istoria țării noastre. La această dată, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române sau Mica Unire.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre oamenii care au marcat istoria modernă a României. Pe 24 ianuarie 1859, el a fost ales domn al Moldovei și al Țării Românești, realizând astfel Mica Unire.

Unirea a avut loc în 1859. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Principatelor Moldova și Țara Românească în același an, fiind prima persoană care a condus ambele principate.

Procesul de unificare a fost recunoscut la nivel internațional prin Acordurile de la Paris din august 1858 și prin acceptarea alegerii lui Cuza în ambele principate.

La 5/17 ianuarie 1862, Cuza a emis Proclamația Unirii, prin care a oficializat unirea celor două principate sub numele de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite, a fost nu doar o personalitate istorică unificatoare, dar şi, la fel de important, una reformatoare.

În cei 7 ani de domnie, a reușit să pună bazele României moderne. A creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu. A fost conceput Codul Civil și Codul Penal, s-a dat legea învățământului primar obligatoriu și au fost înființate și primele universități din țară, cea de la Iași – care îi poartă numele – și Universitatea București.

Mica Unire s-a realizat când Adunarea Electivă a Țării Românești s-a pronunțat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel unirea Țării Românești cu Moldova.

Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918, la Alba Iulia.