Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită în fiecare an, la 21 martie, celebrează una dintre cele mai apreciate forme de expresie a identităţii culturale şi lingvistice ale umanităţii.

Această zi specială este dedicată celebrării artei poeziei și a impactului său profund asupra culturii și societății. Este momentul în care poeții și iubitorii de poezie se reunesc pentru a sărbători diversitatea culturală și creativitatea expresiei poetice.

Originea acestei sărbători poate fi găsită într-o rezoluție adoptată de UNESCO în 1999, cu scopul de a promova lectura, scrierea, publicarea și învățarea poeziei în întreaga lume. Prin recunoașterea poeziei ca formă de exprimare culturală esențială, UNESCO își propune să încurajeze diversitatea limbajelor prin intermediul poeziei și să susțină dialogul intercultural.

Poezia este unul dintre cele mai vechi și mai universale moduri de exprimare artistică. De-a lungul istoriei, poeții au fost maeștri ai cuvintelor, capturând emoțiile umane, trăind și reflectând asupra lumii din jurul lor. De la poeziile clasice la cele contemporane, această formă de artă își găsește mereu modalități noi și inovatoare de a transmite mesaje și de a conecta oamenii.

Ziua Internațională a Poeziei oferă o oportunitate excelentă pentru a celebra diversitatea culturală și lingvistică a poeziei. Fiecare cultură are tradițiile și formele sale distinctive de poezie, iar această zi încurajează explorarea și aprecierea acestora. Este un moment în care poeții din întreaga lume își pot împărtăși operele, își pot încuraja unii pe alții și pot inspira noi generații să se exprime prin intermediul cuvintelor.

Într-o lume agitată și adesea haotică, poezia ne oferă un refugiu, un mod de a ne conecta cu noi înșine și cu ceilalți într-un mod profund și autentic.

Este o formă de exprimare care poate inspira, provoca gândirea și construi punți între oameni din diferite părți ale lumii.

Când a fost scrisă cea mai veche poezie de dragoste şi cui i-a fost adresată

Prima poezie de dragoste din istorie a fost scrisă acum mai bine de 6.000 de ani și se află într-un muzeu din Turcia, scrie alba24.ro

Ea se află la Muzeul Arheologic din Istanbul. Acolo a fost este păstrat poemul scris cu 4000 de ani înainte de Hristos, pe timpul sumerienilor.

Poezia este pe o tăbliţa de argilă inscripţionată cu ”Istanbul #2461”.

Poezia cuprinde versuri scrise de un poet necunoscut, pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să i le recite acestuia în cursul unui ritual de virilitate.

Cel mai vechi poem epic din istorie are o vechime de 2000 de ani înainte de Hristos. „Epopeea lui Ghilgameş” este cel mai bătrân poem epic păstrat până în zilele noastre, cu scriere cuneiformă, pe 12 tăbliţe de lut.