Anual, la data de 14 februarie, este sărbătorită Ziua Îndrăgostiţilor sau Ziua Sfântului Valentin (Valentine’s Day). Deși această zi este sărbătorită în mod obișnuit ca o zi a iubirii, alte culturi și-au dezvoltat propriile tradiţii pentru marcarea acestei zile incluzând atât membrii familiei cât şi prietenii.

Indiferent de modul în care alegem să sărbătorim Valentine’s Day, esența acestei zile rămâne aceeași: să ne arătăm iubirea și afecțiunea față de cei dragi. Este o oportunitate de a ne bucura de prezența celor iubiți și de a crea amintiri frumoase împreună.

Cine a fost Sfântul Valentin

Se spune că Sfântul Valentin a fost un preot care a trăit în Roma antică în secolul al III-lea. El a fost cunoscut pentru că a oficiat căsătorii secrete în ciuda interdicției impuse de împăratul Claudius al II-lea, care credea că bărbații necăsătoriți sunt mai buni soldați.

Sfântul Valentin a fost arestat și în cele din urmă executat pentru credința sa creștină. Se spune că în timpul închisorii, el a scris o scrisoare către fiica gardianului său, semnată cu „Al tău Valentin”, exprimându-și dragostea pentru ea.

De-a lungul timpului, Sfântul Valentin a devenit un simbol al iubirii și romantismului, iar Ziua Îndrăgostiților a fost asociată cu el. Astăzi, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în întreaga lume ca o ocazie de a-ți arăta afecțiunea și dragostea față de cei dragi.

Ziua Îndrăgostiților în România

Valentine’s Day este sărbătorită și în România, la fel ca în multe alte țări din lume. Este o zi în care oamenii își exprimă dragostea și afecțiunea față de parteneri, familie și prieteni.

În România, Valentine’s Day a câștigat popularitate în ultimii ani. Mulți oameni sărbătoresc această zi prin schimbul de cadouri, flori și mesaje romantice. Restaurantele și cafenelele sunt adesea pline de cupluri care sărbătoresc această zi specială împreună.

De asemenea, în România, există și tradiții specifice legate de Valentine’s Day. Un exemplu este „Dragobetele”, o sărbătoare tradițională românească a iubirii, care are loc pe 24 februarie. În această zi, se spune că băieții și fetele trebuie să fie îndrăgostiți sau să-și găsească jumătatea pentru a avea noroc în dragoste.

Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în alte țări

Sărbătoarea de Valentines Day se sărbătorește anual în întreaga lume, însă sub diferite denumiri, dar și în alte zile. Spre exemplu, în America Latină, Sfântul Valentin/Valentines Day este cunoscut sub numele de Ziua Iubirii și Ziua Prieteniei.

În anumite regiuni din Marea Britanie, în ajunul Valentines Day, fetele îşi pun frunze de dafin sub pernă şi mănâncă doar ouă cu sare, crezând că aşa îşi vor visa peste noapte alesul.

Înainte, în Franţa, de Sf. Valentin, femeile şi bărbaţii singuri se duceau la cei pe care îi îndrăgeau şi strigau în faţa casei lor. Dacă erau respinşi, reveneau a doua zi şi ardeau pozele persoanelor care nu i-au dorit alături, scrie libertatea.ro. Între timp, obiceiul a fost interzis.

Inițial, în Italia, sărbătoreau Ziua Îndrăgostiților ca pe un festival de primăvară. Tinerii și îndrăgostiții se adunau afară, în grădini și în foișoare de copaci, pentru a se bucura de lecturi de poezie și muzică înainte de a se plimba cu iubita lor.

Astăzi, de Ziua Îndrăgostiților, italienii preferă să ia cine romantice și să facă schimb de cadouri. De asemenea, există tradiția de a dărui ciocolată celor dragi, iar italienii cred că în acest caz contează mărimea – cu cât ciocolata este mai mare, cu atât mai puternică va fi dragostea pe care o veți avea.

În Germania, fetele plantau într-un ghiveci mai multe cepe, fiecare cu un bilețel pe care scria numele unui băiat. Se spunea că fata se va mărita cu băiatul a cărui ceapă a răsărit prima.

În Japonia, femeile sunt cele care le fac cadouri bărbaţilor pe 14 februarie. E drept că dăruiesc numai ciocolată, iar ciocolata aleasă diferă în funcţie de tipul relaţiei. De exemplu, cea normală e oferită din obligaţie şefilor, colegilor şi prietenilor, iar cea fină, iubitului, logodnicului sau soţului. O lună mai târziu, pe 14 martie, vine rândul bărbaţilor să le întoarcă femeilor din viaţa lor acest favor.

Superstiții

  • Dacă vezi o veveriţă în acea zi, mare atenţie la bărbatul cu care te vei mărită. Se crede că va fi un bărbat zgârcit şi exagerat de econom.
  • În cazul în care vrei să afli cine va fi viitorul tău soţ, scrie numele pretendenţilor tăi pe bucăţi mici de hârtie pe care le înrolezi în interiorul unor bile de pământ sau lut. Da-le drumul în apă şi prima bilă care va ieşi la suprafaţă este cea care conţine numele viitorului tău soţ.
  • Dacă tăi mărul în jumătate, numărul seminţelor pe care le găseşti în interiorul mărului îţi indică numărul copiilor pe care îi vei avea.
  • Dacă vei fi trezită din somn de sărutul unei persoane dragi în dimineaţa Sfântului Valentin, înseamnă că vei avea noroc în dragoste de-a lungul acelui an.
  • În dimineaţa Sfântului Valentin primul nume al persoanei pe care îl auzi la radio sau la tv sau îl citeşti în ziar va fi numele persoanei cu care te vei căsători.
  • Se spune că de Valentines Day, dacă mănânci varză aduce noroc şi bogăţie, iar rodiile aduc fertilitate.
  • Florile oferite în dar de Valentines Day spun multe despre sentimentele pe care le ai faţă de partener. Florile roşii simbolizează iubirea şi pasiunea, cele albe – puritatea, cele roz – simpatia, iar florile galbene simbolizează prietenia.
  • Nu este bine să faci cadou de Valentines Day obiecte casnice. Sunt considerate o jignire adusă iubirii.

 

Surse: Alba24, Digi24, euronews.com

Vizualizari: 70