Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, alături de Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal (MMD) invită publicul interesat vineri, 24 iunie 2022, de Sânziene, pentru a sărbători împreună Ziua Internațională a Iei.

În curtea muzeului, strada 1 Mai nr. 3, începând cu ora 15:00, meșterii populari locali vor prezenta mai multe meșteșuguri tradiționale, precum: Voichița Rus (cusături), Anca și Daria Motogna (brâie și mărgele), Ina Bărbuță (împletituri), Elena Moldovan (tricotaj) și Trifan Adriana (decupaj și string art), ultimele două din partea Asociației „Porți către Suflet”.

Lor li se vor alătura cadre didactice din cadrul Clubului Copiilor Cluj, structura Dej, cu o expoziție de mărgele și podoabe tradiționale, realizată în cadrul Cercului de Etnografie, coordonat de prof. Iulia Madar, iar Cercul de Pictură, coordonat de prof. Loredana Tomșa, va participa cu tehnici de decorare și pictură pe linguri de lemn. De asemenea, Cercul Fotocineclub, coordonat de prof. Delia Mureșan va realiza o expoziție de fotografie. Un moment artistic deosebit va fi realizat de membrii Cercului de canto clasic/popular, coordonat de prof. Ioana Morar, care vor prezenta muzică vocală tradițională.

În paralel, începând cu ora 14:00, în Sala Multimedia a Muzeului, vor rula mai mule filme cu tematică etnografică. Nu în ultimul rând, la ora 17:00, în sala de expoziții, vor fi vernisate lucrările cu tematică populară, semnate de artista Valentina Anichiței.

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, împodobită cu mărgele și broderii, la mâneci și la gât. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de frumos de la o generație la alta.