Muzeul Municipal (MMD), Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică (CNIPT) alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj au organizat vineri, 24 iunie 2022, Ziua Internațională a Iei, la Muzeul Municipal Dej.

În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală, care evidenția în cel mai înalt grad – prin ornamentică, prin calitatea materialelor și a execuției – statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel sau ciupag, ea a intrat în conștiința publică cu prima denumire ce a și devenit generică.

Au fost prezenți meșteri populari locali, cadrele didactice din cadrul Clubului Copiilor structura Dej cu o expoziție de mărgele și podoabe tradiționale realizată prin Cercul de Etnografie coordonat de prof. Madar Iulia, Cercul de Pictură coordonat de către prof. Loredana Tomșa participă cu tehnici de decorare și pictură pe linguri de lemn, Cercul Fotocineclub, coordonat de prof. Mureșan Delia și Cercul de canto clasic/ popular coordonat de Ioan Morar din cadrul Clubului Copiilor structura Dej.

De asemenea au fost și scurte filmulețe cu tematică etnografică, filmulețe ce au rulat în Sala Multimedia a MMD.

Nu în ultimul rând arta populară a fost prezentă și prin imagistica artistei Valentina Anichiței printr-un vernisaj în sala de expoziție a MMD.