La sfarsitul acestei saptamani incepe pelerinajul de la Manastirea Nicula, cel mai mare din Ardeal dedicat Adormirii Maicii Domnului. Ieri, la Prefectura Cluj a avut loc o intalnire de lucru intre reprezentanții bisericii si ai structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru ca totul sa se desfasoare fara incidente. Vor fi prezenți la datorie polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj care vor asigura liniștea și ordinea publică, dar si fluidizarea traficului spre și dinspre manastire. De asemenea, reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și a Inspectoratului de Jandarmi „ Alexandru Vaida Voievod” vor fi prezenți pentru a menține ordinea publică alături de celelalte structuri, dar și siguranța participanților. Hramul Manasrtirii Nicula va avea loc luni, 15 august, insa primii pelerini sunt asteptati sa ajunga la Nicula inca de vineri.
***
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj, dispune de un departament nou de urologie. Noua structură de specialitate este în cadrul Ambulatoriului Integrat de și este dotată cu un ultrasonograf modern, de ultimă generație, dar și cu un car de endoscopie urologică. Dotările permit efectuarea de intervenții urologice minim-invazive, cu o durată de spitalizare cuprinsă între 2 și 7 ore, în regim de spitalizare de zi. Lucrările de modernizare și dotare au costat peste 380.000 lei, banii fiind asigurați atât din bugetul Consiliului Județean Cluj, care are în subordine unitatea medicală, cât și din fondurile proprii ale spitalului.
***
Valul 6 de COVID 19 se apropie de varf. Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 5000 mai multe faţă de ziua anterioară, a anunţat Ministerul Sănătăţii (MS).
Conform ministerului, 1.996 dintre cazurile noi înregistrate în ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.
Cele mai multe cazuri noi de COVID sunt în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Cluj si Constanta.
Rata de infectare înregistrată la 14 zile, la nivel naţional, este de 4,24 cazuri la mia de locuitori.

***
93% dintre locuitorii judetului Cluj s-au recenzat. Pe 31 iulie a fost finalizată ultima etapa de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online cât și prin colectarea datelor la punctele de recenzare fixă.
Potrivit Direcției Județene de Statistică Cluj, până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, în județul Cluj s-au înregistrat în total 662.098 persoane, reprezentând 93,2% din populația rezidentă țintă estimată a județului Cluj la 1 decembrie 2021 care este de 710 000 de persoane.
***
Medicii fac apel: ridicati-va pastilele de iod din farmacii, dar pastrati-le in casa, nu vi le administrati. Este apelul facut si de Președintele Asociației Medicilor de Familie din judetul Cluj, Emiliana Costiug, care le transmite clujenilor de până în 40 de ani să dea dovadă de calm si nu de isterie și să se programezez la cabinetele medicale pentru a primi rețetele de iodură de potasiu care se administrează după un incident nuclear, NU PREVENTIV. Costiug a declarat ca medicii de familie din judetu au început deja,să primească telefoane pentru eliberarea de rețete pentru pastilele de iodură de potasiu, așa cum a recomandat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după ce au apărut informații privind o situație de risc nuclear la o centrală nucleară din Ucraina.

***

Si vorbim acum despre educatia financiara a romanilor, care au inteles ca e bine sa puna bani deoparte pentru zile negre. Conform unui studiu realizat la solicitarea CEC BANK, 63% dintre romani fac economii acum, faţă de 47% – câţi declarau în primele 3 luni din an că strâng bani.  Majoritatea reuşesc să economisească aprixmativ 300 de lei lunar, iar procentul celor care au fond de urgenţă se ridică la aproape 37%. Totusi, jumătate dintre respondenţi spun că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de anul trecut. Acelasi studiu arata ca principalele motive de îngrijorare ale romanilor sunt creşterea preţurilor la energie, pandemia, frica de a rămâne fără bani pentru mâncare şi războiul. Sondajul a fost realizat online, în luna iunie, pe un eșantion de peste 1.390 de respondenți din toată țara.

 

Vizualizari: