Politistii locali vor avea puteri sporite. Camera Deputaților a aprobat, ieri, proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice astfel incat polițiștii locali sa aiba atribuții similare polițiștilor rutieri. Astfel, dupa modificare, legislatia prevede ca La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul unui vehicul este obligat să comunice acesteia datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. De asemenea, sactiunile in trafic legate de modul in care soferii parcheaza vor putea fi aplicate nu daor de politistii rutieri ci si de politistii locali. Legea mai trebuie promulgata de presedintele Klaus Iohannis.
*
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a semnat contractul de finanțare aferent unui proiect de mare importanță privind modernizarea, reabilitarea și extinderea infrastructurii de gaze medicale, a rețelelor de energie electrică și a sistemelor pentru securitatea la incendiu, anunță conducerea unității sanitare.
Valoarea contractului este de peste 10,5 milioane de lei. Alimentarea cu gaze medicale – oxigen și vacuum medical – reprezintă o necesitate pentru spital și constă în realizarea de stații de alimentare, sisteme de distribuție, izolare, monitorizare și alarmare în mai multe clădiri în care funcționează secțiile clinice, potrivit reprezentanților unității sanitare.
O altă componentă a proiectului vizează înlocuirea instalației electrice din majoritatea clinicilor și spațiilor administrative, în condițiile în care instalațiile electrice din majoritatea clădirilor sunt depășite și nu răspund cerințelor aparaturii medicale performante.
*
Compania Națională de Căi Ferate a semnat contractul de finanțare pentru ELECTRIFICAREA și REABILITAREA liniei de cale ferată CLUJ NAPOCA – ORADEA – EPISCOPIA BIHOR, pe o lungime de 166 km, în valoare de 9,36 MILIARDE RON. Banii provin din cadrul Planului Naţional de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată  este structurat în 4 loturi, fiecare lot având deja constructorul desemnat. Printre lucrarile care vor fi executate se numara electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată pentru atingerea vitezei maxime de circulație de 160 km/h;modernizarea a 33 de poduri feroviare și 210 podețe, reabilitarea a 5 tuneluri feroviare, 75 de treceri la nivel cu calea ferată modernizate sau modernizarea statiilor si a punctelor de oprire.
_
Concurenta mare pentru a deveni politisti. Aproximativ 5.000 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere în cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române: Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie din Cluj-Napoca.
Astfel, pe cele 1.340 de posturi scoase la concurs în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie Câmpina s-au înscris 4000 de candidaţi, iar pe cele 300 de posturi de la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca s-au înscris 949 de candidaţi.
Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape – după încheierea perioadei de recrutare sunt planificate evaluarea psihologică a candidaţilor, proba de evaluare a performanţei fizice, susţinerea probei de evaluare a cunoştinţelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaţilor rămaşi în concurs. Candidaţii care au promovat proba de evaluare a performanţei fizice vor susţine proba de evaluare a cunoştinţelor, la data de 10 decembrie, iar rezultatele obţinute vor fi postate pe site-ul oficial al unităţii de învăţământ pentru care optează.
*
Este oficial.. Targul de Craciun din acest an de la ClujNapoca va fi mai mare ca in anii trecuti. Astfel, Clujenii si nu numai se vor putea bucura și în acest an la Târgul de Crăciun de priveliștea orașului văzut de sus și vor putea urca în noua roată panoramică din Piața Unirii, care va fi mai înaltă decât cea instalată anul trecut, având 30 de m.
Târgul de Crăciun va începe în Piața Unirii în data de 18 noiembrie și va dura până la 1 ianuarie 2023, inclusiv, fiind o perioadă de 45 de zile de evenimente.
Vor fi si concerte cu Voltaj, Direcția 5, Alexandra Ușurelu, Semnal M, va fi Tramvaiul lui Moș Crăciun, iar din 5 decembrie va veni și Moș Nicolae cu daruri pentru cei mici, iar în Piața Unirii va funcționa Căsuța lui Moș Crăciun, cu ateliere pentru copii. In târg vor fi deschide 86 de căsuțe cu bunătăți de sezon, fiecare cu denumiri haioase, urmând să aibă loc animații stradale cu diverse personaje din desene animate.
*
Bacșișul va fi impozitat cu 10%, suma urmând să fie trecută distinct pe bonul fiscal, potrivit unui proiect de lege, adoptat de comisia de buget-finanțe a Camerei Deptutaților. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală fie suma exacta. Angajatorul asigură mai apoi distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Practic, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată. De asemenea, legea stabilește clar că bacșișul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in același timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați. Deci singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

 

Alex Prunean