👉Romania a intrat oficial in epoca post covid. De azi noapte, toate restrictiile impotriva COVID-19 impuse in timpul pandemiei au fost eliminate. Fie ca vorbim despre purtarea mastii de protectie sau izolarea celor confirmati cu SARS COV DOI, toate raman doar la nivel de recomandari, respectate la alegerea fiecaruia. Certificatul COVID la intrarea in tara, dar si completarea formularului PLF vor fi eliminate, dar fiind introduse printr-o ordonatna de urgenta, pot fi anulate doar printr-o alta ordonanta votata intr-o sedinta de guvern. In continuare, Alexandru RAfila.
RAFILA
Cei infectati cu SARS COV 2 nu vor mai fi obligati sa se izoleze la domiciliu, dar este recomandat sa ceara concediu medical de la medicii de familie si sa ramana acasa cateva zile.
👉Puțin peste un sfert dintre romani ar alege sa ramana in tara si sa lupte, in cazul in care Romania ar fi implicata intr-un conflict armat cu un alt stat. Este rezultatul unui sondaj realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, care arata ca doar 26% din români ar rămâne să apere tara în cazul unui conflict militar.
Astfel, la întrebarea “Dacă România ar fi atacată ați rămâne în țară pentru a o apăra?”, au răspuns “Da” 26% din cei intervievați. 48% din cei care au luat parte la sondaj au răspuns “Nu”, 20% au spus că “Nu pot aprecia”, iar 6% nu au răspuns la întrebarea de sondaj.
Motivele invocate de cei care au spus ca nu vor ramane in tara sunt:
neîncrederea în administrația din România
faptul că țara nu a făcut nimic pentru ei
teama că liderii politici nu se ridică la nivelul vremurilor pe care le trăim.
Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 25-28 februarie 2022 prin metoda CATI; marja de eroare: 3,4%.
👉Saptamana aceasta a fost finalizat proiectul de reabilitare la Gradinita cu Program Prelungit “Junior”, de pe strada Infratirii, proiect prin care cei peste 130 de copii care frecventează grădinița și cadrele didactice care îi îndrumă, beneficiaza de acum de conditii mult mai bune pentru desfasurarea activitatii. Proiectul implementat de Primăria Municipiului Dej și finanțat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, are o valoare de 3 000 000 lei, contribuția din bugetul local fiind de aproximativ 200 000 lei.
În cadrul proiectului a fost construită o nouă clădire compusă din parter și etaj. La parter au fost amenajate 3 săli de grupă, cabinet medical, birouri, vestiare, grupuri sanitare, depozite, spațiu aferent centralei termice. La etaj au fost amenajate 3 săli de grupă, o sală multifuncțională inclusiv pentru servirea mesei, bucătărie, spălătorie, călcătorie, vestiare, grupuri sanitare, depozite. De asemenea grădinița a fost dotată cu mobilier și aparatura necesară desfășurării întregii activități, iar în exterior au fost amenajate alei, spații verzi și loc de joacă
👉Un programator român a realizat o aplicație care permite identificarea adăposturilor antiaeriene din toata tara. Cu ajutorul aplicației, se poate localiza cel mai apropiat adăpost utilizând localizarea în timp real.
De asemenea, aplicația oferă informații despre adăpostul din apropierea domiciliului, dar și despre celelalte adăposturi. Utilizarea aplicației este gratuită și poate fi accesata pe siteul adapostul meu.ro. In baza de date au fost bagate peste 4500 de adaposturi de protectie civila din Romania.
👉Metroul din Cluj, aproape de licitatie. Primăria Cluj-Napoca a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de intenție privind proiectarea și execuția trenului metropolitan și metroului, investiție estimată la 7,33 miliarde de lei (peste 1,4 miliarde de euro).
Potrivit anunțului de pe SEAP, este vorba de ”Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură aferente obiectivului de investiție Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Achiziția este un comună cu Primăria Florești iar data estimată pentru publicarea în SEAP a anunțului de participare este 11 martie.
👉Serviciul clujean de asistență medicală pediatrică gratuită , PEDITEL, a deschis o linie pentru părinții ucraineni care au nevoie de sfaturi pentru a-și trata copiii, fără a fi nevoie, în cazul în care se poate, să ajungă la spital.
Astfel refugiații din Ucraina pot apela numărul de telefon +40312272277. Acesta este apelabil din orice rețea fixă și mobilă din România și din lume. În acest moment, serviciul poate fi apelat între orele 8.00 și 20.00.
👉Guvernul României pregătește modificări ale legislației militare.. Este vorba de mobilizarea bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, in cazul în care România va fi în stare de război. Actul normativ va fi pus în transparență publică.
Potrivit acestuia, Consiliul Superior de Apărare al Țării poate impune situația de criză, la propunerea ministrului Apărării, iar una dintre prevederi este că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, potrivit Europa FM.
De asemenea, draftul de lege prevede că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.
👉Renuntarea la starea de alerta aduce si obligatii nu doar relaxari. Actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în termen de 90 de zile. In aceasta categorie intra cartile de identitate, sa permisul de conducere, a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetăţenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomeraţia la ghişee.
👉La final, datele meteo. Astazi vremea se mentine rece, mult sub normalul termic al acestei perioada. Desi soarele va straluci aproape intreaga zi,maxima nu va depasi 4 grade celisu, iar minima de la noapte va cobori pana la -5 grade.
Vizualizari: