👉Astazi este Ziua Europei, moment marcat si la Muzeul Municipal Dej. Astfel, in Sala Multimedia a Muzeului va rula filmul documentar ”Generațiile UE. Istoria Europei pe scurt”, realizat sub egida Comisiei Europene. Filmul va rula din ora in ora pana la ora 13, iar intrarea este gratuită atât pentru vizionarea documentarului cât și pentru vizitarea galeriilor muzeului. De asemenea filmul documentar va fi disponibil și pe pagina de facebook Municipiul Dej și Muzeul Municipal.

👉Perioada pentru autorecenzarea online şi autorecenzarea asistată se apropie de final. Oamenii mai au la dispozitie fix 6 zile până în data de 15 mai, când se încheie etapa autorecenzării. Autorecenzarea se poate realiza în două moduri:
1. prin completarea chestionarului care poate fi accesat pe site-ul www.recensamantromania.ro.
2. Autorecenzare asistată prin intermediul recenzorilor care pot fi găsiți la Sediul Primăriei Municipiului Dej- Sala Mare- luni-vineri între orele 08:00-16:00, sâmbăta și duminica între orele 12:00-15:00;
📍Școala Generală nr.5, luni-vineri între orele 08:00-16:00, sâmbăta și duminica între orele 12:00-15:00
📍Căminul Cultural Șomcutul Mic, luni-vineri între orele 12:00-16:00, sâmbăta, duminica între orele 12:00-15:00;
Autorecenzarea aduce ca și prim beneficiu o zi liberă, 100% plătită, fiecărei persoane angajate!
Potrivit ultimelor date publicate de Direcția de Statistică Cluj, Municipiul Dej se situează pe primul loc între municipii, cu un procentaj de 33,63% chestionare completate.

👉“Numai cine nu munceste, nu greseste!” spune o vorba veche romaneasca. Numai ca la Dej, oras transformat in ultima perioada intr-un santier general care pare fără sfârșit, se aplică exact invers: mai mult se greșește decât se munceste. Au dovedit-o din nou muncitorii care au inceput reabilitarea zonei centrale.
Un indicator electronic din metal, care are rolul de a afisa mersul autobuzelor in viitoarea statie din Piata Bobalna, a fost prins in asfalt cu dibluri de agățat tablouri pe pereti. Sambata diblurile s-au smuls efectiv singure din asfalt, iar indicatorul s-a rasturnat peste o masina parcata. Masina a suferit mai multe avarii, iar proprietarul a depus plangere la politie.

👉Doua case de locuit au fost afectate ieri de un incendiu izbucnit in localitatea Coplean. In urma apelului la 112, la fata locului au fost trimise doua autospeciale cu apa si spuma ale detasamentului de pompieri din Dej, dar atunci cand pompierii au ajuns la fața locului, incendiul se manifestă generalizat la acoperișul unei case pe o suprafață de 120 mp. Flăcările s-au extins și la acoperișul unei case aflate în vecinătate, pe o suprafață de aproximativ 30 mp. Drept urmare, în sprijin a fost trimisă încă o autospecială. Din fericire, nu au existat persoane rănite. În plus, pompierii au fost ajutați să lichideze incendiul de câțiva localnici, care au intervenit prompt și înainte de sosirea salvatorilor. Cauza probabilă a incendiului este un coș de fum izolat necorespunzător. Misiunea a durat două ore și jumătate.

👉Un tanar in varsta de 23 de ani si-a pierdut viata, iar o fata de 19 ani a fost grav ranita, in urma unui accident rutier care a avut loc duminica dimineata in Reteag. Cei doi se deplasau cu masina catre Dej, dar soferul a parasit soseaua si s-a izbit de un capat de podet.
Accidentul a avut loc in jurul orei 03:40. Confrom politistilor, la locul evenimentului salvatorii au constata faptul ca un autoturism condus de un tânăr de 23 de ani, din Suceava, în timp ce se deplasa pe Drumul Național 17, prin Reteag, pe direcția Beclean către Dej, a părăsit partea carosabilă și a intrat în impact cu un podeț, răsturnându-se.
Echipajele de interventie au găsit una dintre victime, si anume soferul, inconștientă, din păcate, prezenta leziuni incompatibile cu viata. Pasagera din dreapta, o tanara in varsta de 19 ani din Oradea, a fost ranita, fiind transportata la spital.
Cercetările sunt continuate de către polițiști în vederea stabilirii împrejurărilor producerii evenimentului rutier.

👉Sesiunea de recoltare mobilă de sange va avea loc maine la sediul Spitalului Municipal Dej, POLICLINICĂ, ETAJ I, SALA DE SEDINȚE între orele: 08:30- 13:00. Pot dona maximum 100 de persoane, pe principiul primul venit, primul servit.
Cei care doneaza trebuie sa fie vaccinati impotriva covid19 sau sa fi trecut prin boala. De asemenea, pe langa alte criterii, trebuie sa aiba varsta curprinsa intre 18-60 de ani , peste 50 kg si tensiune arteriala normala.

👉Un deținut care se afla într-o celulă a Spitalului Penitenciar Dej a vrut sa evadeze printr-o metoda pe care o vazuse in filme. Acesta a inceput sa sape pe langa gratiile ferestrei, folosindu-se de o lingura si o bara metalica desprinsa din pat. A reusit sa faca o gaura de aproximativ 15 centimetri lungime, care insa nu iesea pe partea opusa a zidului.
Deținutul a fost surprins de supraveghetorul din cadrul secției în timp ce  săpa lângă gratia de la fereastra celulei, iar cu ocazia controlului, s-a descoperit că acesta a reușit, cu ajutorul unei linguri și a unei bare metalice dislocate de la pat, să facă o gaură cu dimensiunile de 15 centimetri lungime și 5 centimetri adâncime.
A fost dus la cabinetul medical al unității, unde s-a constatat că nu prezenta urme de violență, dar prezenta o stare avansată de agitație psihomotorie.
Din această cauză a fost mutat singur într-o altă cameră și imobilizat la pat prin aplicarea curelelor din piele la mâini.
Conform sursei citate, deținutului i-au fost întocmite raport de incident şi notă de imputare a pagubelor produse, iar tentativa de evadare va fi sesizată Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej.

👉Speranţa de viaţă a românilor a ajuns la puţin peste 74 de ani, a doua cea mai mică din UE, după cea din Bulgaria, de 73,6 ani, arată datele de la Eurostat. În medie, bărbaţii români trăiesc până la vârsta de 70,4 ani, iar femeile până la vârsta de 78,3 ani.
În 2019, speranţa de viaţă a românilor era de 75,6 ani, în anul 1990 era de 69,9 ani, iar datele Eurostat mai arată că în 1980 românii trăiau până la circa 69,2 ani.
La nivelul Uniunii Europene, speranţa de viaţă la naştere a fost estimată la 80,4 ani în 2020, cu 0,9 ani mai mică decât în 2019, ajungând la 83,2 ani pentru femei şi la 77,5 ani pentru bărbaţi, cu un an mai mică decât în 2019.
În ansamblu, între 2002, primul an pentru care datele privind speranţa de viaţă au devenit disponibile pentru toate statele membre ale UE, şi 2020, speranţa de viaţă la naştere în UE a crescut cu 2,8 ani, de la 77,6 la 80,4 ani. Creşterea a fost de 2,4 ani pentru femei şi de 3,2 ani pentru bărbaţi.

👉La final, datele meteo. Astazi vremea se mentine calda, cu temperaturi placute, dar dupa-amiaza e posibil sa devina instabila. Maxima va ajunge pana la 22 grade, dar minima de la noapte va cobori pana la 9.

 

 

Alex Prunean