Italia a inceput ieri campania de vaccinare împotriva variolei maimuţei în condiţiile creşterii numărului de cazuri de infectare, relatează Reuters.

Ministerul Sănătăţii din Italia a raportat 545 de cazuri de variola maimuţei la nivel naţional. Campania sa de vaccinare a început la peste o lună după ce alte ţări au raportat un număr mare de cazuri, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Spania.

Vaccinul folosit va fi Jynneos (MVA-BN), un vaccin împotriva variolei fabricat de Bavarian Nordic şi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru protecţia împotriva variolei maimuţei. 

***

9 cazuri noi de variola maimuței au fost înregistrate în ultima săptămână în România, a anunțat ieri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Unul a fost depistat la Cluj.

Potrivit acestuia, toate cele nouă cazuri au fost înregistrate la bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani.

Cei mai mulți pacienți sunt din București, unul din Ilfov și unul din Cluj. Viața celor diagnosticați cu variola maimuței nu este în pericol, a mai precizat ministrul Sănătății. Pana acum, in Romania au fost depistate 30 de cazuri de variola maimutei.

***

Autoritatile au tras linie si au facut bilantul celor 4 zile de UNTOLD. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv, conform unui comunicat al jandarmeriei,  concentrându-și eforturile pentru identificarea persoanelor care au încercat să desfășoare activități ilegale sau care au consumat ori au încercat să vândă substanțe interzise.

In 4 zile de festival, poliţiştii din cadrul IPJ Cluj au aplicat 122 amenzi, în valoare totală de 100 000 lei și 73 avertismente, iar jandarmii au aplicat 29 amenzi, în valoare de 10.000 lei și 10 avertismente.

În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, au fost oprite din a participa la festival 143 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere, iar 44 persoane au fost depistate conducând sub influența substanțelor psihoactive. De asemenea, 1500 de persoane au primit ingrijiri in corturile celor de la SMURD. 30 de adulti si 5 copii au fost transportati la spital. In cele 4 zile de festival au participat 360 000 persoane.

***

Cabinetul Ciucă se reînoieşte în urma evaluărilor făcute, iar fiecare partid al coaliţiei – PNL, PSD, UDMR – schimbă câte unul din miniştrii în funcţie. Eduard Novak, ministrul Sportului este cel pe care-l sacrifică UDMR, deşi liberalii l-ar fi vrut plecat pe Cseke Attila, care are banii de la Dezvoltare. Novak nu a ieşit prea bine la evaluare si i se impută mai multe scandaluri în care a fost implicat în cele şase luni de mandat, printre care si sutinerea selectionatei tinutului secuiesc intr-un amical cu Ungaria la fotbal.

***

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi îndeamnă pe românii cu vârsta sub 40 de ani să meargă „cât mai repede” să-și ridice pastilele de iodură de potasiu.

Conform ministrului, distribuția pastilelor e perfect funcțională, iar romanii trebuie sa se prezinte in cabinetele medicilor de familie pentru a primi prescriptia pentru pastielele de iod.  Rafila a adăugat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei. Declarația vine în condițiile în care forțele ruse au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Potrivit autorităților ucrainene, în atacul de duminică au fost loviți trei senzori de radiații. TOTUSI, autoritatile de la noi spun ca NU exista nicio modificare a nivelului de radiatii din Ucraina si ca se incadreaza in limite normale.

***

Primarul Morar Costan le raspunde consilierilor USR care il acuza de lipsa de transparenta in cazul lucrarilor de modernizare a trotuarelor din oras. Intr-o postare din luna iulie, consilierul USR Alina Mester a publicat o cerere pe care a adresat-o Primariei Dej pentru a afla cate pavaje au fost schimbate in Dej in ultima perioada, fara a mai reveni ulterior asupra subiectului, lasand de inteles ca nu i s-a raspuns. Morar Costan a postat ieri pe pagina personala de facebook raspunsul pe care i l-a oferit inca din 27 iulie, insotit de un text ironic. Citez: “pentru ca unii consilieri locali au fost ametiti de responsabilitatea mandatului de pe facebook, sau poate de temperaturile ridicate de vara si au omis sa transmita cetatenilor, in numele carora sustin ca le-au formulat, raspunsurile pe care le-am oferit”, am incheiat citatul. Conform documentelor publicate de Morar Costan, in Dej au fost inlocuiti 10515 mp de pavaj, unde acesta avea o durata de exploatare de peste 10 ani. Edilul precizeaza ca niciun tronson in care au fost inlocuite pavajele nu se afla in perioada de garantie. De asemenea, pavajul care a fost recuperat a fost valorificat conform procedurilor legale, iar cel deteriorat a fost conasat, conform raspunsului primarului. Pavajul recuperat a fost distribuit catre unitatile de invatamant din oras, spital si cateva parohii.

***

Mai multi directori de scoli rurale din judet insotiti de sefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc se afla la cursuri de formare…in Tenerife. Grupul de cadre didactice va sta in insorita insula timp de 7 zile si iar cursurile au ca tema predarea digitala, conform ISJ Cluj. 

Este un curs în cadrul unui proiect Erasmus +, accesat de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, pentru școli din mediul rural, prin intermediul căruia vor fi formate, în prima etapă, cadre didactice cu funcții de conducere în învățământ, în a doua etapă cadre didactice, iar apoi alte cadre didactice și elevi din școlile implicate în proiect”, a precizat Marinela Marc. In deplasarea din Tenerife sunt directorii scolilor din Așchileu, Beliș, Țaga, Ceanu Mare și Florești.

***

Un motociclist in varsta de 41 de ani din Gherla a ajuns la spital, in urma unui accident rutier care a avut loc la Jucu. Evenimentul a avut loc la intersectia DN1C cu Drumul Judetean 109 D.

Conform politistilor, un conducător auto în vârstă de 48 de ani a intrat în coliziune cu motocicleta condusă de un bărbat de 41 de ani, din Gherla, rezultând rănirea celui din urmă. Testarea cu aparatul etilotest a indicat concentrație de 0.20 mg/l în cazul conducătorului auto.

***

Recensamantul va fi reverificat pe cateva strazi din Cluj-Napoca si in comuna Vad. Directia Judeteana de statistica Cluj a anuntat ca saptamana aceasta are loc etapa de postrecensământ în Cluj-Napoca și Vad. 

Recenzorii vor merge pe teren și vor verifica calitatea datelor colectate în perioada Recensământului Populației și Locuințelor. În municipiul Cluj-Napoca se vor colecta date de pe străzile: Castanilor, Gheorghe Dima, Tatra și Louis Pasteur, iar in comuna Vad, la toate casele. Reprezentantii INS ii indeamna pe oameni sa ofere toate informațiile necesare recenzorilor pentru a desfășura această cercetare. De obicei, recensamantul este reverificat acolo unde exista dubii cu privire la datele colectate sau unde procentul a fost mai mare decat media.

***