👉Doua femei au ramas ieri incarcerate in urma unui accident rutier care a avut loc pe strada Somcutului din Dej. La fata locului au fost trimisi pompierii de la detasamentul Dej, un echipaj SMURD si unul Saj. Salvatorii au gasit doua autoturisme avariate, iar într-unul dintre acestea erau blocate două femei care prezentau diverse traumatisme, erau în stare de conștiență și erau cooperante. Totodată, a fost asigurat accesul salvatorilor către victime, în vârstă de cca 60 și 70 de ani, folosind utilajele de descarcerare, iar apoi au fost extrase din autoturism cu echipamentele speciale, astfel încât să nu le fie agravate leziunile suferite. Acestea au fost preluate de către cele două echipaje SAJ,prezente la locul evenimentului, și au fost transportate la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate.

👉Senatul a adoptat tacit, ieri, propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani.
Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 4 septembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a condus şedinţa.
Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Propunerea, iniţiată de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi, modifică pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”. Totusi, sunt toate sansele ca legea sa nu intre in vigoare, avand in vedere ca nici Guvernul nu sustine aceasta modificare.

👉AFM a ridicat poprirea de pe conturile Blue Air, dar zborurile nu au fost reluate imediat. Compania aeriană low-cost a transmis, printr-un comunicat că zborurile vor fi reluate in urma unei analize pe care o vor face astazi, insa nu taote. Blue Air a mai precizat că datoriile companiei sunt aproximativ 50% din veniturile realizate anual, adică 230 de milioane de euro. În perioada 6-11 septembrie au fost planificate și anulate 401 zboruri, iar 54.161 pasageri au fost afectati.

👉Prima aeronavă TAROM cu români repatriaţi din străinătate, după ce au fost abandonaţi de Blue Air, a ajuns în această dimineaţă pe Aeroportul Otopeni din Bucuresti. 150 de pasageri au fost aduşi cu o cursă specială din Tel Aviv. Majoritatea îşi cumpăraseră biletele printr-o agenţie de turism şi au fost nevoiţi să îşi amâne întoarcerea cu o zi sau două.
Pana acum, 2.098 de români cu zboruri anulate au cerut sprijin de la stat să revină în țară, prin numarul de telefon pus la dispozitie de autoritati. Desi conturile companiei lowcost au fost deblocate, zborurile nu au fost inca reluate, astfel ca problema pasagerilor persista. 0040751084537 este numarul de telefon la care cei ramasi blocati pe aeroporturile din afara tarii in urma crizei Blue Air, pot cere asistenta.

👉Pe 16 septembrie va avea loc cea de-a 13 ediție a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. Evenimentul se va desfășura în trei orașe din țară: București, Cluj-Napoca și Timișoara. Noaptea Albă va aduce în sălile de cinema cele mai așteptate producții românești ale anului, alături de actori, regizori și scenariști. Programul include peste 20 de proiecții simultane, în 11 cinematografe și spații alternative din cele trei orașe. Spectatorii vor avea ocazia să urmărească în avanpremieră filme precum Capra Cu Trei Iezi, regizat de Victor Canache și bazat pe bine-cunoscuta poveste scrisă de Ion Creangă, cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi în rolurile principale (câștigător al Premiului Publicului la TIFF 2022). Regizorul Victor Canache și producătoarea Luana Georgiță vor fi prezenți la eveniment și vor răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecției. La Cluj-Napoca cinefilii se vor bucura de filme românești la Cinema Victoria.
Biletele se găsesc pe cinemavictoria.ro și la casierie.

👉Conform prognozei emisă de meteorologi, luna septembrie și începutul lunii octombrie nu ies din graficele de temperatură specifică pentru aceste perioade, iar cantitățile de precipitații vor fi normale.
Pana pe 12 septembrie
Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cu excepția regiunilor sudice, regimul pluviometric va fi în general excedentar, mai ales în extremitatea de nord-vest a țării.
12 – 19 septembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în majoritatea regiunilor.
19 – 26 septembrie
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
26 septembrie – 3 octombrie
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi apropiate de cele normale, în toate regiunile.

 

 

Alex Prunean