Regulile mersului cu trotineta electrica ar putea fi din nou modificate. Un proiect de lege depus de un deputat prevede reducerea limitei de viteza de la 25 la 15 km/h. Asta dupa ce in ultimii ani, numarul accidentelor in care au fost implicate aceste mijloace de transport folosite ca alternativa pentru masina, a crescut semnificativ.
Viteza ar urma sa fie limitata direct din fabricatie, dar la cele aflate deja pe piata, este posibila modificarea din soft. O masura binevenita, spun specialistii in conducere defensiva. Modificarea legislatiei ar putea aduce si obligativitatea purtarii castii de protectie pentru conducatorii de trotinete, oblogatorie in prezent doar pentru cei cu varsta intre 14-16 ani.
*
Un barbat din comuna Galgau si-a gasit calul decapitat, injunghiat si despicat, legat de un stalp de electricitate. Ranile multiple au fost cauzate de persoane inca necunoscute. Dupa apelul la 112, la locul indicat s-au deplasat politistii de la biroul pentru Protectia Animalelor, care incearca sa dea de urma autorilor. Conform politistilor, barbatul a avut conflicte in trecut cu mai multi sateni dinc auza animalelor lasate libere care au ajuns si pe terenurile lor. Totusi, nimeni nu s-a gandit ca cineva se va razbuna direct pe animale.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru uciderea cu intenție a animalelor și continuă cercetările, în vederea identificării autorilor și dispunerii măsurilor legale.
*
Un autocamion care apartine unei firme din Dej a intrat intr-o casa din judetul Mures, imobilul fiind serios avariat. Din fericire, soferul a scapat cu rani usoare, neavand nevoie de transport la spital.
Conform politistilor din Mures, accidentul s-a produs ieri, în jurul orei 16:35, pe DJ151D. Din primele verificări s-a stabilit faptul că un bărbat în vârstă de 49 de ani, din localitatea Aluniș, Județul Cluj, ar fi condus un autotren pe raza localității Crăciunești iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a pătruns pe sensul opus de circulație și a intrat în coliziune cu un gard, ulterior cu un imobil.
În urma impactului a rezultat o victimă, respectiv bărbatul în vârstă de 49 de ani, care a fost ranit usor.
_
Un autoturism de teren s-a facut scrum, duminica, la Viile Dejului. Alerta la pompieri a fost data in jurul orei 13:30, iar la fata locului au fost trimise doua autospeciale de stingere cu 7 subofiteri de la Detasamentul de Pompieri din Dej.
In momentul in care salvatorii au ajuns la fata locului, incendiul se manifesta violent la intreg habitaclul autoturismului, distrugand in cele din urma autoturismul in proportie de 90%. Din fericire, nu au existat victime. Conform primelor date, cauza probabila a izbucnirii incendiului a fost un scurtcircuit electric la compartimentul motor.
**
Comuna Mica a obținut o nouă finanțare având ca obiectiv Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde în comuna, mai exact, realizare de piste pentru biciclete la nivel local.
Proiectul, în valoare totală de 2 milioane de lei, a fost finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc semnarea contractului de finanțare.
Pista de biciclete va începe la limita municipiului Dej si va avea o lungime de 4,8 km și o lățime de 2 metri. Din localitatea Mănăstirea, pista va continua spre localitatea Nireș și va face legătura cu zona de agrement si carturi amplasată între localitățile Mănăstirea și Nireș.
*
În cursul ultimului an, românii au ascultat 1,5 milioane de ore dă cărţi, echivalentul a 47 de milioane de pagini citite. Peste 130.000 de români au ascultat în cursul acestui an cel puţin un audiobook, iar clujenii sunt pe locul al doilea în top, după bucureşteni. Audiobookurile formează o industrie nouă în România, cu o creștere foarte accelerată. În România, această industrie a început să se dezvolte de anul trecut, deci avem de recuperat un decalaj de cel puțin 4 ani față de multe alte țări. a
Mediul urban are o preferinţă mai mare pentru cărţi audio, iar dintre oraşe, pe primul loc este Bucureştiul, urmat de Cluj (22%), Timișoara (11%), Iași (11%) , Brașov (10%).

 

Alex Prunean