👉Alexandro Del Piero, Fabio Cannavaro si Gheorghe Hagi vor veni la Cluj in luna iunie, pentru a participa la meciul de retragere al fotbalistului roman, Adrian Mutu. Biletele de acces la super-meciurile demonstrative din cadrul Sports Festival 2022 au fost puse în vânzare. Astfel, fanii fotbalului și ai tenisului pot să își asigure participarea la cele două evenimente sportive mult așteptate, care vor include elemente de show și invitați de top. Meciul de retragere al tenismenului Horia Tecău va avea loc vineri, 10 iunie, în BT Arena, iar alături de el, pe teren, va intra Simona Halep. Duminică, 12 iunie, Cluj Arena va fi gazda meciului de retragere al lui Adrian Mutu, care va juca împreună cu foști coechipieri și prieteni din România și Italia.

 

Printre marii sportivi invitați la evenimentul prin care se va celebra cariera sportivă a lui Adrian Mutu se numără Alessandro Del Piero, Fabio Cannavaro și Gheorghe Hagi. Biletele pentru cele două meciuri demonstrative din cadrul Sports Festival 2022, pot fi achiziționate de pe site-ul entertix.ro.

 

👉Aparitie inedita, dar mai nou deloc neobisnuita, intr-o poiana din apropierea localitatii Magoaja de langa Chiuiesti. O ursoaica insotita de trei pui a fost fotografiata in zona unui punct de hranire a caprioarelor, la aproximativ doi kilometri de sat. Specialistii spun ca in ultima perioada, numarul ursilor a crescut semnificativ, lucru care ar putea duce chiar la atacuri in gospodariile satenilor.

Cei patru ursi au fost surprinsi de o camera a Asociatiei de Vanatoare “Tinutul Haiducilor”. Camera supravegheaza zona in care membri asociatiei pun hrana pentru mistreti si caprioare, dar nu de putine ori se intampla ca in punctele de hranire sa ajunga ursii, care nu doar ca mananca hrana pusa caprioarelor, dar efectiv distrug instalatiile de hranire. Specialistii spun ca in ultimii ani, numarul exemplarelor de ursi aproape ca s-a triplat si nu mai reprezinta un pericol doar pentru stanele de oi scoase la pascut in zonele izolate ci si pentru gospodarii. In luna iulie a anului 2021, un urs a atacat o turma de vaci din Magoaja, provocand pagube insemnate. Proprietarul inca nu si-a recuperat prejudiciul.

 

👉Cea de-a X-a ediție a turneului SoNoRo Conac ajunge duminică, 10 aprilie, la Cluj. O ediție celebrată sub numele „La Grande Bellezza”, cu un turneu de concerte de muzică de cameră în cele mai frumoase spații din România dedicate muzicii clasice. Organizatorii transmit ca Într-un prezent tulburat de pandemie și război, „La Grande Bellezza este omagiul pe care îl aduc vieții, bucuriei întâlnirii cu muzica și cu persoane dragi, în spații în care este celebrată frumusețea, armonia, grija pentru artă.

Concertul de la Cluj va avea loc de la ora 19.00, în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic și este al doilea eveniment din acest turneu. Desfășurat în perioada 9 aprilie – 30 iunie 2022, SoNoRo Conac va aduce un omagiu arhitecturii, prin concerte în saloanele de muzică ale palatelor și conacelor, dar și în importante săli de concerte din țara noastră.

La această ediție aniversară, SoNoRo Conac dorește să reamintească că muzica clasică trebuie să se reîntoarcă în filarmonici, în fața unui public dornic să revină la un cotidian alcătuit din ritualuri menite să cultive frumusețea și pacea fiecărei zile. TOti banii de pe bilete vor fi donati pentru integrarea în învățământul românesc a copiilor refugiați din Ucraina și ajutor pentru spitalele din regiunea Mykolaiv, una dintre cele mai bombardate.

 

👉In ultimele trei zile, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla au desfășurat activități de prevenire a comiterii unor fapte antisociale și asigurarea climatului de siguranță publică, fiind totodată prezenți în trafic, pentru depistarea celor care nu respecta legislatia rutiera. In urma activităților desfășurate, au fost legitimate peste 123 de persoane, verificate 94 de autovehicule, efectuate 57 testări alcoolscopice, fiind aplicate 61 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare de peste 40.000 de lei.

Pentru încălcarea normelor de circulație au fost reținute 18 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce vehicule.

 

👉Incepand cu aceasta luna, valoarea bonurilor de masă a crescut la 20,17 lei, o majorare de daoar 8 bani, care a fost publicata deja in monotiroul oficial. Cea mai recentă majorare anterioară a valorii maximale a tichetelor de masă a fost făcută în luna octombrie a anului trecut, de la 20,01 lei, la 20,09 lei.

Și valoarea tichetelor de creșă a crescut din aprilie. Acestea sunt în valoare de 520 de lei tot până în luna septembrie. Anterior, acestea au avut o valoare de 490 de lei.

PSD a propus inițial majorarea valorii tichetelor de masă, de la 1 iunie, la 30 de lei, dar inca nu s-a luat o decizie.

 

👉E mare nevoie de sange. Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj a lasant o chemare la donare, precizând că este urgentă nevoie de sânge, în special de grupele 0-, B- și AB+.

Doritorii sunt asteptati la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca, pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, de luni până vineri între orele 7.30 – 13.30 Programări se pot face pe site-ul www.donorium.ro.

 

👉Cei mai mulți elevi români fac meditații, au nevoie de ajutor suplimentar la școală și se simt extenuați. Doar 1 din 3 elevi din clasa a VIII-a se consideră pregătit pentru Evaluarea Națională, potrivit unei cercetări realizate de Organizația Salvați Copiii.

Majoritatea elevilor de clasa a opta spun că nu se simt pregătiți pentru examenele naționale care urmează. 31% dintre copiii din învățământul secundar inferior și superior afirmă că au rămas în urmă cu materia școlară, în vreme ce aproape 60% dintre elevi fac meditații la cel puțin o materie.

Potrivit sondajului, cei mai mulți elevi se simt extenuați și copleșiți și consideră că în acest an școlar au avut nevoie de mai mult ajutor din partea profesorilor.

Totodată, elevii din mediul urban afirmă că sunt mai triști, mai obosiți sau că se simt singuri, în comparație cu cei din mediul rural. În cazul celor care au de dat un examen, aceste sentimente sunt acutizate, au constatat cei de la Organizația Salvați Copiii.

 

👉Banca Națională a României a decis, ieri, să majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,50%. Măsura se va aplica începând de astazi, si odată cu această decizie cresc și ratele plătite de români băncilor. De asemenea, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4% pe an, de la 3,50% pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2%, de la 1,50% pe an, începând tot de astazi.

Aceste decizii vizează păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, precizează BNR.

 

👉Astazi vremea se va incalzi fata de zilele precedente, iar temperaturile se vor incadra in normalul termic al perioadei. Cerul va fi mai mult noros, cu unele sanse de precipitatii. Maxima va ajunge la 17 grade celsius, iar minima va cobori pana la 6 grade.

 

Alex Prunean