Universul magic UNTOLD își deschide astazi porțile pentru cel de-al șaptelea capitol, între 4 și 7 august, cu o ceremonie oficială de deschidere pe Cluj Arena de la ora 21, care va marca o premieră pentru România: un show unic al germanului Claptone. Artistul va fi înconjurat de 100 de dansatori și animatori, într-un spectacol de bal mascat și mii de măști vor fi oferite fanilor.
O experiență exclusivistă, în care fanii sunt invitați să combine realul cu imaginarul și să intre într-un nou univers. ,,Luna” este tema UNTOLD 2022 și va fi prezentată pe mainstage, prin decorul special, luminile fascinante, conținutul video și momente unice. Festivalul tine la Cluj pana duminica, timp in care peste 200 de artisti vor urca oe cele 8 scene.
***
Doi tineri din Polonia, de 27 și 28 de ani, au fost prinși ieri de polițiștii de frontieră la Vama Petea cu droguri ascunse în bagaje. Cei doi au declarat că veneau în România la festivalul UNTOLD. În urma controlului, polițiștii de frontieră împreună cu câinele polițist Cima, specializat în detectarea stupefiantelor, au descoperit, ascunse în bagajele acestora, mai multe tipuri de substanțe interzise: 13 flacoane – testosterone în formă lichida si alte sute de comprimate cu diferite substante interzise. in bagajul lor au fost gasite si două veste anti-înjunghiere și trei tuburi cu gaz iritant lacrimogen.

***
Comisia Europeană a anunțat că a semnat un contract pentru achiziționarea a până la 250 de milioane de doze de vaccin COVID-19 dezvoltat de firma spaniolă Hipra. Serul așteaptă în prezent aprobarea autorității europene de reglementare. Acesta este conceput ca o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de cel puțin 16 ani. Potrivit comisarului european pentru sănătate, scopul este de a completa gama de vaccinuri disponibile pentru țările UE pentru „a asigura o pregătire maximă în apropierea lunilor de toamnă și iarnă”. Vaccinul, care este conceput ca o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de 16 ani sau mai mult, este descris ca fiind un „vaccin proteic recombinant bivalent”. Acesta este păstrat la rece la o temperatură de 2-8°C, ceea ce facilitează depozitarea și distribuția sa în Europa și în întreaga lume, se arată în comunicat.
***

Trei spitale militare au redeschis secțiile speciale pentru tratarea pacienților infectați cu COVID, anunță Ministerul Apărării Naționale. Astfel, Spitalul Clinic Militar de Urgență din Cluj-Napoca a redeschis , la solicitarea DSP Cluj, sectorul COVID-19 cu cinci paturi, care în prezent sunt ocupate în totalitate. Si in Timis sau Sibiu au fost redeschise sectiile celor doua spitale, numarul paturilor urmand sa fie marit treptat.
***
Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej, alături de cei ai Secției 5 Poliție Rurală au desfășurat o acțiune pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză, precum și a indisciplinei participanților la trafic. Activitățile de control derulate în intervalul orar 09.00-12.00, dar si 18.00-21.00, pe raza municipiului Dej, pe DN 1C și DN 18B au condus la constatarea și aplicarea unui număr de 75 de sancțiuni contravenționale, 20 dintre acestea pentru depășirea vitezei regulamentare, în acest context fiind reținute 5 permise de conducere.
Prevenirea accidentelor de circulație a fost principalul obiectiv urmărit în cadrul acțiunii, pe durata acesteia nefiind înregistrat niciun eveniment rutier de acest fel.
Activitățile rutiere de prevenire și reducere a riscului rutier rămân în continuarea o prioritate, astfel că polițiștii vor continua acțiunile și în perioada următoare.
***
Un sofer de microbuz de la o firma de transport din Gherla a dat dovada de o cruzime iesita din comun. Acesta a calcat intentionat un caine cu microbuzul, in timp ce animalul strazii era hranit de un binevoitor pe marginea unui drum din Paglisa. Confrom martorilor, soferul domiciliat in Dirja a virat maxim de volan pentru a trece cu rotile peste animal, dupa care a accelarat si a plecat. Cainele ranit si speriat a fugit in vegetetatie din apropiere si inca nu a fost gasit. Pe numele soferului a fost depusa o plangere la Politia Animalelor, urmand sa i se intocmeasca dosar penal. Pentru uciderea animalelor fara drept, risca pana la 3 ani de inchisoare.
***
După 12 ani de absență, cele trei grații au revenit la locul loc, în parcul mare din Gherla. Ansamblul „Fântâna inocentelor”, realizat de artistul Tibor Szervatiusz, a revenit la forma inițială, așa cum a fost în 1967, la inaugurare, scrie GherlaInfo.
Este vorba despre restaurarea completă a lucrării, după ce aceasta a fost vandalizată, pe 15 aprilie 2010, de persoane necunoscute. În cursul acelei nopți, grațiile din cupru au fost ciopârțite brutal. Cercetările au dus la malul Someșului, unde au fost găsite aruncate în apă. Din păcate, autorii nu au fost identificați nici până în ziua de azi.

De-a lungul timpului s-au făcut mai multe demersuri pentru restaurarea ansamblului. În 2021 s-a luat decizia de a se face pași concreți în acest sens. ADP Gherla a preluat sarcina, iar miercuri dimineață, cele trei grații au revenit în parc, mai scrie GherlaInfo.