👉Problema ciorilor din parcul mare din Dej le-a scapat demult de sub control autoritatilor, iar locul care ar fi trebuit sa fie unul de recreere, a devenit un focar de infectie. Dejenii care se plimba prin parc au parte de excremente de pasari la fiecare pas si pe toate bancile, zgomotul produs de ciori este infernal iar mirosul de nedescris. In ultimii ani, Primaria Dej a investit zeci de mii de lei in sisteme care ar fi trebuit sa alunge inaripatele care si-au facut cuib in copacii din parc, dar totul s-a dovedit a fi doar o risipa de bani, pentru ca situatia sta din ce in ce mai prost. Multi parinti spun ca nu ii mai duc pe cei mici in Parcul Mare, dar problema este ca in zona nu exista nicio alta zona de joaca, Dejul fiind deficitar la acest capitol.

 

👉Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă ca o masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană dinspre nordul Africii va ajunge astazi si maine deasupra tarii noastre. Norul de praf saharian va acoperi aproape intregul continent, dar se va simti mai accentuat in sudul si sud-estul Europei, inclusiv in Romania. Totusi, concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice.

 

Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie in vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest.

 

👉Şoferii care nu-şi plătesc amenzile vor rămâne pietoni până la momentul achitării, iar posibilitatea de a plăti la jumătate în primele 15 zile va dispărea. Asta prevede un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier. Astfel, confrom propunerii, neplata amenzilor de circulatie, va fi introdusa in codul rutier printre situatiile in care unui sofer ii poate fi suspendat dreptul de a conduce. Initiatorii acestei prevederi spun ca o astfel de masura i-ar disciplina pe soferii din Romania, tara in care se inregistreqza cel mai mare numar de morti pe sosele: 85 la un milion de locuitori. Concret, daca un sofer primeste o amenda de circulatie, va avea la dispozitie 60 de zile sa o platessca, in caz contrar, va trebui sa predea permisul. Dreptul de a conduce ii va ramane suspendat pana in moemntul in care va achita amenda, cu penalitatile de rigoare. In prezent, de la o amenda neplatita pana la executarea efectiva a contravenientului dureaza peste un an. Amenda ajunge la biroul de taxe si impozite de la primaria de domiciliu a soferului, dar in cele mai multe situatii, nu este platita. Fara sa aiba vreo vina, spun cei care au initiat modificarea, administratiile locale sunt sancionate de curtea de conturi pt aceste amenzi care raman neplatite. Deocamdata, proiectul se afla doar la nivel de dezbatere publica.

 

👉Structura anului școlar se va modifica radical. Ministerul Educației va propune un an școlar cu cinci module in loc de semestre, separate de vacanțe, unele mai scurte, altele mai lungi. Mai mult decât atât, ar urma să dispară și tezele. Noul an şcolar va începe în prima zi de luni din septembrie şi se va încheia în 16 iunie. O altă noutate este şi introducerea, pe lângă programul Şcoala Altfel, şi a programului Săptămâna Verde. Acesta va fi inclusă în modulele 4 și 5, la alegerea școlilor.

Modul 1 va dura din 5 septembrie – 21 octombrie, modulul 2 din 31 oct pana in 21 decembrie, modului 3 din 9 ianuarie pana in 3 februarie, modulul 4 din 13 februarie pana pe 6 aprilie, iar modului 5 din 19 aprilie pana pe 16 iunie.

 

👉Polițiști din cadrul Poliției municipiului Dej, sprijiniți de jandarmi și polițiști locali, au acționat pentru prevenirea faptelor antisociale dar si pt prevenirea accidentelor rutiere. Au fost aplicate peste 100 de sancțiuni contravenționale în intervalul în care au fost derulate activitățile, respectiv între orele 06.45-13.00.

96 dintre sancțiunile contravenționale aplicate au reprezentat abateri de la normele de circulație pe drumurile publice, fiind totodată reținute trei permise de conducere și un certificat de înmatriculare.

Au fost efectuate amprentări și fotografieri, iar polițiștii rutieri au acționat cu aparatul radar și cel alcoolscopic, în vederea impunerii disciplinei participanților la trafic și combaterii producerii unor evenimente rutiere.

În total au fost legitimate 185 de persoane și controlate 135 de autovehicule.

 

👉Astazi este ultima zi în care dejenii își mai pot plăti impozitele locale pentru anul în curs și pot beneficia de bonificatia de 10% din valoarea acestora.

Dejenii au obligaţia, în conformitate cu Legea Codului Fiscal, ca până la sfârşitul lunii martie să-şi achite jumătate din impozitul pe anul în curs, iar cealaltă jumătate până la sfârşitul lunii septembrie. La Dej, taxele si impozitele locale pot fi platite online pe site-ul Primariadej.ro, atunci cand functioneaza, pe platforma ghiseul.ro sau fizic, la sediul primariei.

 

👉Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș” au finalizat prima mare investiție din fonduri europene derulată pe teritoriul județului Cluj în cadrul mega-proiectului european în valoare de 355 milioane de euro.

 

Investiția a vizat extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apǎ şi canalizare din municipiul Dej, precum și din alte 12 localități componente ale comunelor Bobâlna și Recea Cristur. În cadrul acestui contract de lucrări au fost reabilitate și extinse rețelele de alimentare cu apă pe o lungime totală de 76 km. Acestea au vizat nu mai puțin de 29 de străzi din municipiul Dej, respectiv localitățile Șomcutu-Mic, Bobâlna, Oșorhel, Vâlcelele, Recea Cristur, Pustuța, Căprioara, Elciu, Jurca, Escu, Osoi și Ciubanca. Au mai fost realizate șapte stații de pompare a apei și trei de clorinare, respectiv trei rezervoare de înmagazinare a apei.
În ceea ce privește canalizarea, lucrările de reabilitare și extindere s-au derulat pe o lungime totală de 34,5 km, de-a lungul a 68 de străzi din municipiul Dej. Rețeaua a mai cuprins 11 noi stații de pompare a apei uzate.

 

👉Astazi de la ora 12.00, la sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în prezenţa ministrului apărării naționale, Vasile Dîncu va avea loc ceremonia de predare-primire a comenzii Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Tot astazi va avea loc și ceremonia de trecere în rezervă a generalului-maior Dorin Blaiu, care a asigurat comanda Diviziei 4 Infanterie in ultimii doi ani. Blaiu va trece in rezervă, în conformitate cu prevederile legale, la împlinirea vârstei standard de pensionare, pentru limită de vârstă, la sfârșitul unei cariere militare de aproape 40 de ani, pe durata căreia a ocupat importante funcții de conducere, atât la nivelul forțelor cât și în structurile centrale ale Ministerului Apărării Naționale.

 

👉In timp ce in Dej multe cladiri ale unor institutii publice sau chiar blocuri, nu s-au schimbat deloc in ultimii 30 de ani, la Cluj-Napoca, Consiliul Local a aprobat un proiect în valoare de 80 milioane de euro – bani din PNRR, prin intermediul căruia se vor reabilita energetic blocurile și clădirile publice din oras.

Spre deosebire de modul în care se realizau până acum aceste reabilitări, PNRR permite dotări de ultimă generație, inclusiv instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișuri și montarea unor sisteme inteligente de umbrire. Într-o primă etapă intră în reabilitare 23 de școli, creșe și grădinițe, respectiv 40 blocuri din Cluj-Napoca, urmand ca o nouă tranșă de fonduri PNRR pentru reabilitarea clădirilor ar urma să fie deblocată în august, în funcție de cum vor fi absorbiți banii din prima etapă.

 

👉Sute de metri patrati de padure s-au facut ieri scrum la Hasdate, langa Gherla, in urma unui incendiu de vegetatie scapat de sub control. La fata locului au intervenit pompierii de la SVSU Gherla cu o autospecială si ajutati de sateni, au luat la pas padurea pentru a neutraliza toate focarele, dr interventia a fost extrem de dificila, pentru ca focul se extindea rapid din cauza vantului puternic. Politistii au deschis o ancheta pentru a afla cine a pus focul, iar pana acum au aflat ca pe un teren privat din apropiere, cineva a aprins niste gunoaie, dar a lasat focul nesupravegheat. Barbatul va fi sanctionat.

 

👉La final, datele meteo. Astazi vremea se va raci usor fata de zilele precedente, dar se apropie de normal temric al perioadei. Cerul va fi mai mult noros cu posibile sanse de ploaie, iar vantul va sufla pana la moderat. Maxima nu va mai depasi 18 grade celsius, dar nici in timpul noptii nu va mai fi la fel de frig ca pana acum. Minima va cobori pana la 7 grade

 

 

Alex Prunean

Vizualizari: