👉Elevii clujeni au făcut și ei propuneri la noua Lege a Învățământului, care a fost în consultare publică până în urmă cu câteva zile. Rareș Cotoi, președintele Consiliului Elevilor Cluj, spune că recomandările au fost făcute către Consiliul Național, care a centralizat nu mai puțin de 60 de amendamente la lege, venite din înteaga țară.Elevii clujeni sunt printre cei care nu susțin organizarea unor examene de admitere la colegii, așa cum este propus în noua lege. Aceste examene ar urma să fie organizate înainte de Evaluarea Națională și ar da posibilitatea acestor unități de învățământ să își selecteze elevii.
De asemenea, au mai fost trimise amendamente și în ceea ce privește proba examenului de Bacalaureat, care au vizat materiile care urmează să fie incluse în trunchiul comun.Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni că s-a agreat, împreună cu partenerii de dialog social, eliminarea mediei claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu începând cu anul şcolar 2022-2023.
În aceste condiții, ierarhizarea se va realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea naţională.
👉Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, a murit, aseară, la vârsta de 91 de ani, relatează presa de la Moscova.
Mihail Gorbaciov era internat de câteva zile în Spitalul Central din Moscova. Unitatea medicală a anunţat ca decesul s-a produs din cauze naturale. Mihail Gorbaciov a fost ultimul lider al Uniunii Sovietice, în perioada martie 1990 – decembrie 1991. De asemenea, a deţinut funcţia de secretar general al Partidului Comunist din URSS în perioada martie 1985 – august 1991.
A fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în octombrie 1990.
👉Peste 4000 de alergători s-au înscris la cea de-a 11-a ediție WIZZ AIR Cluj-Napoca Marathon, care va avea loc în 3-4 septembrie. Valoarea totală a premiilor pregătite pentru câștigători este dublă față de ediția din 2021 și cea mai mare din istoria maratonului: 21.000 de euro, din care 14.000 euro premii cash și 7.000 euro premii reprezentând vouchere de călătorie Wizz Air. Startul celor șase probe se va da pe pista de alergare a stadionului Cluj Arena și din Parcul Central. Spre deosebire de ediția anterioară, anul acesta se revine la traseul de 21,1 km, un traseu nou omologat ce îi va purta pe alergători prin cele mai frumoase zone din centrul orașului Cluj-Napoca. Astfel, participanții la maraton vor trebui să parcurgă traseul de două ori, iar cei înscriși la semimaraton, o singură dată.
👉Fundatia Dumitru Farcas organizeaza in perioada 1-4 septembrie, la Cluj-Napoca, cea de-a patra editie a Festivalului „Dumitru Farcas”. Editia din acest an promite momente inedite si invitati de exceptie! Daca editiile anterioare ale Festivalului se desfasurau sub egida renumitului concurs pentru taragotisti – Taragotul de aur, editia din acest an aduce un concept nou, renuntand la ideea de competitie. Festivalul propune astfel un Regal folcloric cu interpreti de exceptie, nume reprezentative pentru folclorul romanesc, dar si momente muzicale prezentate de Ansambluri din diverse culturi, aducand farmecul diversitatii intr-o Seara multiculturala. Printre invitati vor fi Sava Negrean Brudascu sau Ionut Fulea. Evenimentul va avea loc in Piata Unirii.
👉Un medicament folosit pentru tratarea copiilor care au astm lipsește din România de peste un an, iar medicii sunt îngrijorați, pentru că începe școala, iar virozele se vor înmulți, scrie digi24.ro. Este vorba de Flixotide, un medicament care nu are înlocuitor. 7% dintre copiii școlari, cam 200 de mii au nevoie de el, pentru că au boli asemănătoate astmului. Doctorii spun că în lipsa lui, improvizează. Asta în condițiile în care copiiilor români li se administrează, oricum, de 10 ori mai mult și mai des medicație prin nebulizare, care are reacții adverse. Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, producătorul a anunțat autoritățile din România încă de anul trecut că vor fi probleme de aprovizionare din motive de fabricație.
👉Inarmati-va cu rabdare daca mergeti in strainatate. Poliţia de Frontieră anunta ca la ieşirea din ţară , la frontiera cu ungaria este extrem de mare aglomeratie.În unele puncte ale frontierei s-au format cozi de maşini la care se aşteaptă chiar peste o oră. Dar sunt şi puncte de frontieră unde se aşteaptă mai puţin. Timpul de aşteptare poate fi consultat pe http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/. Numai intr-o singura zi, au intrat si iesit din Romania peste 500 000 de persoane si 145 000 de masini.
👉Ediția aniversară Jazz in the Park, festival deținător al titlului “Cel mai bun festival mic din Europa”, începe maine în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Pe parcursul celor patru zile de festival, gospodăriile și colinele celui mai vechi muzeu în aer liber din România se vor transforma în scene de jazz și world music. Festivalul își va deschide porțile pentru public joi, 1 septembrie, ora 17:00, concertele din prima zi urmând să înceapă de la ora 18:00. Vineri, 2 septembrie, se va putea intra în festival de la ora 16:00, iar sâmbătă, 3 septembrie, și duminică, 4 septembrie, de la ora 14:00. În toate cele patru zile de festival, concertele se vor încheia la ora 23:00, publicul fiind rugat să părăsească apoi perimetrul Parcului Etnografic. In afara de muzica, cei de la festival vor avea parte de Viniluri, lecții de muzică, testări de sisteme audio în biserică, dezbateri cu artiști și multe altele. Vor fi si Picnic în aer liber, piață cu produse locale, ateliere de olărit, spații cu jucării neconvenționale pentru copii și vouchere pentru aftermovie.
👉Vineri, 2 septembrie 2022, la ora 18.30, la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din municipiul Gherla are loc vernisajul expoziţiei de pictură a artistului gherlean Albin Kaczka.
Pictorul se află la a cincea expoziţie personală, toate având ca locaţie sălile Centrului Turistic din Piața Libertății.
De această dată sunt expuse peste 15 lucrări de pictură, majoritatea peisaje din natură, dar printre exponate se află şi tablouri cu alte tematici. Conform Gherlainfo, Expoziţia de pictură este deschisă pînă la 30 septembrie 2022 şi poate fi vizitată de luni până vineri în intervalul orar 9-15.
👉Direcția Județeană de Statistică Cluj anunță că numărul nașterilor înregistrate în județul Cluj a crescut în iunie, comparativ cu luna mai 2022 și luna iunie 2021.
De asemenea, numărul deceselor a scăzut atât față de luna mai 2022, precum și față de luna iunie 2021. Astfel, sporul natural a fost pozitiv în luna iunie 2022.
În luna iunie 2022 s-a înregistrat nașterea a 611 copii, cu 50 copii mai mulți decât în luna mai 2022 și cu 22 copii mai mulți față de luna iunie 2021.
Numărul deceselor consemnate în luna iunie 2022 a fost de 576, cu 121 decese mai puține decât în luna mai 2022 și cu 128 decese mai puține decât în iunie 2021.
Sporul natural (diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, în perioada de referinţă) este pozitiv (+35), fenomen demografic care nu s-a mai înregistrat din luna august 2021.
Alex Prunean
Vizualizari: