Tarifele la RCA ar putea fi plafonate in continuare. Ministerul Finanțelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, măsură ce ar putea intra în vigoare de la finalul ACESTEI LUNI. In mod normal, Duminică, 31 martie, expiră prelungirea măsurii de plafonare a tarifelor RCA, adoptată la finalul anului trecut, când Ministerul Finanțelor a propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6,8%, echivalentul ratei prognozate a inflației. La finalul anului trecut, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate, potrivit datelor oficiale. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara.

***

Veste bună pentru cei care și-au pierdut cardul de sanatate. Nu mai e nevoie ca aceștia să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate și să ceară adeverințe la fiecare trei luni. Potrivit unui Ordin al CNAS, adeverința de asigurat este valabilă, începând, până la eliberarea unui nou card de asigurat, indiferent cat dureaza.  Ordinul CNAS a fost publicat în Monitorul Oficial, iar inițiativa aparține Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.

Practic, până ieri, cei care își pierdeau cardul de asigurat primeau o adeverință de la CAS, dar aceasta era valabilă timp de trei luni. Astfel, persoana care pierdea cardul era nevoită să meragă la CAS ca să obțină adeverința care atestă calitatea de asigurat din trei în trei luni, în situația în care nu primeau „cardul duplicat”.

***

Un bărbat de 63 de ani, din comuna Cășeiu, a fost arestat pentru 30 de zile, sub acuzația de tâlhărie și încălcarea măsurilor instituite prin ordinul de protecție. Potrivit polițiștilor, în timp ce se afla pe un drum public din localitatea Cășeiu, bărbatul și-ar fi abordat soția, deși avea obligația legală de a nu se apropia de aceasta la o distanță mai mică de 50 de metri și i-a cerut acesteia să-i dea banii din ajutorul social. Văzând că aceasta refuză să-i dea banii, bărbatul a devenit violent, a îmbrâncit-o și i-a sustras portofelul în care se afla suma de 770 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat de polițiștii în proporție de 75%. Pentru ca a incalcat ordinul de protectie, barbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.