👉Aglomeratia din Cluj-Napoca, ce pare fara rezolvare, obliga autoritatile locale sa ia masuri pentru a incuraja cat mai mult folosirea mijloacelor de transport in comun. Dupa “GENUFLEXIUNI” pentru bilete de autobuz gratis sau “VINEREA VERDE”, prin care in zilele de vineri, oricine circula gratuit cu transportul in comun din Cluj, a venit randul unei noi metode prin care poti circula cu autobuzul fara sa platesti – RECICLAREA! In cateva puncte din oras au fost montate containere inteligente, unde poti introduce ambalaje reciclabile (PET-uri, DOZE, CUTII) si primesti in schimb bilete de autobuz. PT fiecare ambalaj ti se elibereaza pe loc un voucher, iar cu 15 vouchere poti primi in statiile de autobuz un bilet cu 2 calatorii. Proiectul este la inceput dar va fi extins

👉Muncitorii s-au intors pe santierele din Dej, iar aseara a inceput turnarea ultimului strad de asfalt pe strada Crangului. Pentru acest lucru, sunt necesare restrictii de circulatie.
Se lucreaza de la intersecția cu str Văii- Biserica Ortodoxă ,,Sfântul Nectarie”. Lucrările vor continua astazi cu începere de la aora 19, pentru finalizarea întregului tronson. Pentru derularea în condiții optime și de siguranță a intervențiilor, circulația va fi dirijată în zona lucrărilor. Conducătorii auto sunt sfătuiți să aleagă străzile adiacente celor cu lucrări și să nu își lase autoturismele parcate în zonele de intervenție.
✅ Recomandăm conducătorilor auto să utilizeze rutele alternative:
– str. Mihai Viteazu- str. Minerilor- str. Văii
– str. 1 Mai – str. Vâlcele

👉Un grav accident de circulatie a avut loc ieri pe centrua Valcele – Apahida. Conform politistilor, un autocamion condus de un cetățean sârb, care se deplasa înspre localitatea Vâlcele, a intrat în coliziune cu un autoturism care circula pe aceeași direcție, condus de un bărbat în vârstă de 33 de ani, din județul Mureș.

În urma impactului, autocamionul a pătruns pe sensul opus de mers, unde a intrat în coliziune cu un alt camoon condus de un bărbat în vârstă de 27 de ani, din Republica Moldova.

Conducătorii autocamioanelor au ramas incarcerati, iar dupa ce au fost extrasi din cabinele distruse, au fost transportati la spital.

👉Guvernul a aprobat în ședința de ieri normele metodologice ale actului normativ care dă posibilitatea amânării plății ratelor la bancă pe o perioadă de până la nouă luni, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu. Prevederile se adresează persoanelor juridice şi fizice afectate de criză.

Persoanele fizice vor trebui să prezinte băncii o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021, potrivit actului normativ.
Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

👉Începând de vineri de la ora 12, până luni, 1 august, inclusiv, E.ON Energie România efectuează lucrări de mentenanță la sistemele informatice ale companiei, cu impact direct asupra serviciilor de relații cu clienții.
Canalele de comunicare directă cu clienții: Call Center, E.ON Chat și magazinele E.ON, dar si platforma digitală E.ON Myline sunt  inaccesibile în acest interval de timp și, astfel, operațiuni precum verificare sold, plată facturi, transmitere facturi etc. vor fi afectate. Clientii EON sunt sfatuiti sa incerce sa efectueze operatiuni sau plati abia dupa data de 1 august, cand serviciile vor redevni disponibile.

👉Imagini dezolante au fost filmate la Jucu pe malul Someșului Mic. Un număr foarte mare de pești morți pluteau ieri pe luciul apei, dar specialistii spun ca cel mai probabil au murit din cauza naturale.
Imaginile au fost transmise membrilor Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea a Braconajului care au anuntat autoritatilor.
„Moartea a survenit, cel mai probabil, în urma modificărilor de temperatură și de parametri fizico-chimici, adica scăderea nivelului de oxigen din cauza temperaturilor ridicate.
De altfel organizația a alertat dispeceratul Apele Române Someș-Tisa, care au mobilizat rapid un inspector în zonă, pentru a exclude posibilitatea unui incident de poluare.

👉Consiliul Județean a aprobat ieri acordarea titlului „Clujean de Onoare”, angajaților spitalelor și ai serviciciului de Ambulanță și ISU Cluj care s-au aflat în prima linie în lupta cu pandemia COVID.
Totusi, un amendament care introducea și medicii de familie din Cluj pe lista celor care vor primi acest titlul a fost respins de consilierii județeni.
Astfel, peste 12.000 de anjajați din sistemul de sănătate vor primi titlul de Cetățean de Onoare al Județului Cluj „Clujean de Onoare”. Este vorba atât de personal medical, cât și nemedical (fochiști, mecanici auto, șoferi, tinichigii, lăcătuși mecanici, electricieni auto, personal TESA, spălătorese, portari, magazineri, curieri, muncitori calificați

👉Consiliul Județean Cluj anunță finalizarea lucrărilor de asfaltare, derulate în regim de urgență, pe drumul județean DJ 172F care tranzitează comuna Mica, până la limita cu județul Bistrița-Năsăud.
Sectorul vizat are o lungime de cca. 10 kilometri si o parte din el a fost deteriorat de camioanele care au traznitat zona cat timp podul somesului de la Dej a fost inchis.

Pentru finalizarea completă a lucrărilor antreprenorulva mai executa operațiuni conexe, constând în completarea acostamentelor, refacerea șanțurilor și rigolelor, desfundarea de podețe, montarea de parapeți metalici în zonele unde situația o impune, precum și refacerea marcajelor rutiere.

👉La două săptămâni după festivalul Electric Castle, localitatea clujeană Bonțida înregistrează cea mai mare incidență de infectare cu COVID din județ.
Potrivit DSP Cluj, incidența COVID-19 la Bonțida este, miercuri, 27 iulie, de 11,77 la mia de locuitori după ce marți fusese de peste 10 la mia de locuitori. La Cluj-Napoca, rata incidenței se apropie de 10 la mia de locuitori, fiind miercuri de 9,40, iar la Dej, 2,03/

Festivalul Electric Castle a avut loc în comuna Bonțida în perioada 13-17 iulie, la eveniment participând, potrivit organizatorilor, peste 270.000 de spectatori.

👉Astazi vremea se mentine calda, cu cer senin si fara sanse de precipitatii. Maxima va ajunge la 32 grade, iar la noapte, minima, va cobori pana la 14 grade celsius.

 

Alex Prunean